Grote paniek bij Kledingbank Medemblik, sluiting dreigt door verdwijnen opslagruimte

18 november 2022 15:02

Grote paniek bij de De Drie Musketiers, de kledingbank in Medemblik. Want als er voor het einde van het jaar geen vervangende opslagruimte wordt gevonden, kan de vrijwilligersorganisatie weinig anders dan de deuren sluiten. “Dat zou betekenen dat er mensen in ondergoed over straat moeten.”

Vrijwilligers kledingbank Medemblik

“Ja, deze is leuk! Mag ik deze hebben?” De vrijdag van een klant wordt een stuk vrolijker gemaakt door een roze trui. Komend voorjaar hoopt Kledingbank Medemblik haar 10-jarig jubileum te vieren, maar of ze dat halen, is maar zeer de vraag. De huidige opslagruimte, in het voormalige schoolgebouw in Opperdoes, is door de gemeente Medemblik verkocht. En een nieuwe ruimte is niet zomaar gevonden.

De kledingbank is gevestigd in de ABC-kerk in Medemblik. Mensen die het niet breed hebben, kunnen hier via een puntensysteem gratis kleren komen halen. In Opperdoes wordt de binnengekomen kleding opgevangen en gesorteerd, waarna het naar de kledingbank in Medemblik wordt gebracht. Wordt er geen vervangende ruimte gevonden, dan houdt de kledingbank op te bestaan. 

Weinig vertrouwen

Janny van Brouwerhaven is al vanaf de start betrokken bij de kledingbank. Ze maakt zich grote zorgen om het voortbestaan. “Ik heb al allerlei mensen in de buurt gebeld, maar vooralsnog is er niemand die ruimte over heeft. En het mag ook weinig kosten, want we hebben amper geld. Ik moet er niet aan denken dat dit stopt. Maar heb er eerlijk gezegd weinig vertrouwen in.”

Gemeente Medemblik is op zoek naar een vervangende ruimte en heeft op Facebook aandacht gevraagd voor de situatie.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Gezocht: Opslag/sorteer ruimte voor Stichting Kledingbank Medemblik De vrijwilligers van Kledingbank de Drie Musketiers…

Posted by Gemeente Medemblik on Thursday, November 17, 2022

“De gemeente doet z’n best om een ruimte te vinden, zeggen ze. Maar ik heb niet het idee dat het enige prioriteit geniet op het gemeentehuis is Wognum”, vertelt Corné Goorden uit Enkhuizen. ze behoort tot het bataljon vrijwilligers van de kledingbank. Hij sjouwt met bananendozen vol kleding en rijdt veel tussen Opperdoes en Medemblik. “Ik zie hier steds meer mensen komen. Dat vind ik wel schrijnend.”

Noodzaak

De noodzaak van het voortbestaan is helder, zegt Janny. “Er maken honderden mensen gebruik van de kledingbank. En dat aantal loopt door de oorlog in Oekraïne, de inflatie en de hoge energieprijzen alleen maar op. Vergeleken met vorig jaar hebben we 50 inschrijvingen meer.”

Voorzitter Jan van Vliet uitte donderdagavond zijn zorgen tegenover de politiek van Medemblik. Gesteund door zo’n 20 vrijwilligers en klanten van de kledingbank deed hij zijn verhaal. Hij is hoopvoller gestemd. “Na afloop kwamen er allemaal raadsleden naar mij toe. Ze zeiden stuk voor stuk dat dit niet mag verdwijnen. Ik heb er vertrouwen in dat we iets vinden. Als dat niet lukt? Dan is het hier wel klaar. We kunnen hier nooit alle kleding kwijt.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405