Halsoverkop werken Zwagers in de late avonduren nog aan hun praalwagen

27 februari 2022 08:00

Twee jaar lang moesten de Zwagers erop wachten, maar op 27 maart zullen de unieke carnavals-praalwagens, gebouwd door de inwoners zelf, dan eindelijk tijdens de 47ste editie weer floreren door de straten van Zwaag. “De optocht is erg belangrijk voor ons en brengt de mensen samen.”

eric bot carnaval zwaag

Voor veel Zwagers kwam het nieuws onverwachts dat de optocht doorging en daarom moesten veel Zwagers halsoverkop beginnen met het bouwen van de praalwagens. “Normaal gesproken beginnen veel van de bouwers al rond oktober”, vertelt voorzitter Eric Bot van carnavalsvereniging Het Masker. De voorzitter nam ons in de late avonduurtjes mee naar Factorij 42, waar een groep vrienden, genaamd: De Lamstralen, aan het werk waren om hun pronkstuk bijtijds af te krijgen. 

Tekst gaat verder onder video:

Anders dan in het zuiden

Voorzitter Eric Bot verwacht dat er zo’n 16 praalwagens over een maand door de straten van Zwaag zullen rollen, maar een kopie van carnaval in het zuiden is het volgens Bot absoluut niet. “In Zwaag gaat het er wel iets anders aan toe. In het zuiden is het ook meer een buitenactiviteit. Daar heb je in de binnenstad heel veel kroegen en in Zwaag hebben we nog maar één kroeg.” 

Tijdens het carnaval wordt Partycentrum De Witte Valk in Zwaag omgebouwd tot Leuttempel van carnavalsvereniging Het Masker. Daarnaast zetten veel Zwaagse inwoners bijvoorbeeld in de tuin een partytent neer en nodigen zij de mensen ook vaak in huis uit.

“Carnaval in Zwaag is vele malen leuker dan het in het zuiden”, vertelt bouwer Jeroen al lachend. “Het is hier meer ons kent ons.”

“Het was gewoon lekker kleuren met de kinderen en op een gegeven moment hadden we een leuke wagen getekend. De kinderen kleurden het in en we hadden iets moois bedacht”

Mark, het brein van de lamstralen
Snapshot Video 227823 (01:08)

Het brein achter de praalwagen is bouwer Mark. Normaal gesproken maakten De Lamstralen vooraf altijd een gedetaileerd plan en gebruikten ze regelmatig 3D-programma’s, om zo de karavaan zo precies mogelijk te maken, maar dat is dit jaar anders. 

“Dit jaar was het gewoon god grijpen de gulden greep”, lacht bedenker Mark. “Het was gewoon lekker kleuren met de kinderen en op een gegeven moment hadden we een leuke wagen getekend. De kinderen kleurden het in en we hadden iets moois bedacht.”

De vriendengroep heeft inmiddels een gemiddelde leeftijd van 40 jaar bereikt, maar hun vriendschap dateert al terug uit de tijd van dat ze tieners waren. Ook toen werkten ze al samen om een praalwagen te bouwen voor carnaval. “Toen we 17 jaar oud waren begonnen we”, vertelt een van de bouwers. “Toen hadden we ook het geniale idee dat ‘De Lamstralen’ toch wel een fantastische naam was.”

Dubbel feest

Alhoewel de planning van de grote carnavalsoptocht dus gepland staat op 27 maart, was er gisteravond ook de bekendmaking van de nieuwe prins en hofdames. En dat betekent dubbel feest voor de Zwagers. 

Het carnavalsweekend in Zwaag begint op vrijdag 25 maart met het Knapzakkenfeest, een feest voor 50-plussers. Op zaterdag 26 maart wordt de Grote Zwaagse Kinderoptocht gehouden, met aansluitend het Tienerfeest. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405