Handhaving Hoorn waarschuwt voor ‘verwarrende’ parkeerplekken vernieuwd Kerkplein

30 juli 2021 14:03

Het vernieuwde Kerkplein – met de daarbij behorende parkeerplaatsen – zorgt in Hoorn voor de nodige parkeerproblemen. Dat stelt Handhaving Hoorn in een bericht op Facebook. Dagelijks krijgen zij meldingen over foutparkeerders. “Door de inrichting is het kennelijk voor veel mensen niet duidelijk waar de parkeervakken zijn.”

De frustratie bij omwonenden is hoog, zo is te lezen in de reacties op het bericht. “Als aanwonenden zien wij elke dag met lede ogen aan wat een zooitje het is geworden, onduidelijke ‘parkeervakken’, geen duidelijke aanwijzingen dat de achterkant van het plein alleen voor vergunninghouders is, mensen die hun auto zo wat diagonaal parkeren.” 

Sinds het Kerkplein vorig jaar vernieuwd is, is ook de indeling van de parkeervakken veranderd. Vooral de manier waarop de parkeerplekken worden aangeduid zorgt voor verwarring. “Die zijn niet op de traditionele wijze zichtbaar gemaakt, maar door een ‘P’ in het wegdek en een aantal zilverkleurige punaises in de grond”, meldt team Handhaving Hoorn.

Boetes

Omwonende Robbin Talsma kreeg twee boetes op de deurmat. “Ik heb ze beiden aangevochten en gewonnen.” Vooral de eigenaar van de invalidenparkeerplaats is volgens hem de dupe. “Die heeft al een berg ellende gehad met omwonenden die op zijn parkeerplek stonden omdat het onduidelijk is. Die boetes zijn schreeuwend duur, wel 390 euro.”

Zelf had Robbin ook bijna een boete te pakken omdat hij nietsvermoedend op de invalidenplek stond. “Daar ben ik door boa’s ook al gesommeerd om mijn auto weg te halen. Ik zou er een boete voor krijgen maar dat heeft de eigenaar van de invalide plek weten te voorkomen.”

Vragenronde

De gemeente Hoorn heeft de situatie onder de aandacht en er wordt extra gecontroleerd. Voor de tweede keer ligt er een enquête klaar over het verkeer, parkeren en de terrassen op het plein. Aan het eind van dit jaar volgt een derde en laatste vragenronde en daar komt begin 2022 een oordeel over. Als er aanpassingen nodig zijn, worden bewoners, ondernemers en de gemeenteraad daar bij betrokken. 

Eerder bleek al dat niet iedereen zich veilig voelt met de nieuwe situatie en dat er nog steeds te hard gereden wordt. Horecaondernemers hielden dit voorjaar een petitie en pleiten voor een autovrij Kerkplein. Sinds gisteren zijn er twee grote bloembakken geplaatst om de snelheid uit het verkeer te halen, maar dat neemt de verwarring over de parkeersituatie niet weg.

“Ik denk dat als je bij alle omwonenden van het Kerkplein aanbelt en vraagt of ze ooit een boete vóór de verbouwing hebben gehad, ze nee zeggen. En na de verbouwing zijn er meer dan genoeg die ze wel hebben gehad, dat kan niet missen”, besluit Talsma.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844