‘Hang de Nederlandse vlag ondersteboven’: LTO West-Friesland roept op tot protest

26 augustus 2022 14:11

LTO Noord, afdeling West-Friesland, roept op om de Nederlandse vlag vanaf 1 september een week lang ondersteboven te hangen als noodkreet. Dit uit protest tegen de ‘diepe crisis waar Nederland momenteel in verkeert’. De belangenvereniging wil met deze actie aandacht van de regering trekken in aanloop naar Prinsjesdag.

Gemeente Amstelveen gaat toch zelf omgekeerde vlaggen weghalen

Het is volgens LTO Noord-voorzitter Trude Buysman ‘de hoogste tijd om te laten merken dat de regering een andere koers moet varen’. 

Toch plaatst Buysman een kanttekening bij de actie. “Ik wil even duidelijk maken dat dit een noodsignaal is en geen onteren van de vlag”, aldus Buysman. “In de visserij wordt dit al jaren gebruikt om nood aan te geven of als er iemand overboord is geslagen. Dan weten de andere vissers dat ze hulp moeten bieden.”

Hier en daar wappert de omgekeerde vlag al in West-Friesland. Toch gebeurt dat nog te weinig, vindt Buysman. Volgens haar moet de boodschap – naast het stikstofbeleid – dan ook breder getrokken worden. “We hebben vijftien crisissen in Nederland, zoals de toeslagenaffaire, asielcrisis, woningnood en gaswinningsproblematiek in Groningen. Die schreeuwen allemaal om een oplossing. Maar de coalitie heeft alles dichtgetimmerd en er is geen ruimte voor nieuwe inzichten.”

De West-Friese tak van LTO Noord hoopt hiermee een duidelijk signaal af te geven.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405