Hans en Wim Anker delen ervaringen over 40 jaar advocatuur en liefde voor bruin café

24 mei 2024 10:47
Bron: Aangeleverd

Oud-strafrechtadvocaten Hans en Wim Anker geven vanavond een lezing in café Het Wagenwiel in Lambertschaag. De eeneiige tweeling deelt anekdotes en verhalen uit hun lange carrière. Daarbij worden ook de heersende meningen en vooroordelen over het vak van strafrechtadvocaat aan de kaak gesteld. En worden allerlei door de broers toegekende kwaliteiten van het bruine café besproken.

Wim en Hans Anker studeerden tegelijkertijd rechten aan de Rijksuniversiteit in Groningen en hebben hun gehele carrière samen praktijk gehouden in Leeuwarden. Met juridische bijstand in vele spraakmakende zaken werden ze landelijk bekend. Zo vertegenwoordigden de broers Anker Ferdi E., de moordenaar van Gerrit Jan Heijn. Ook de zaak van slaapverkrachter Robert M. riep veel reacties op.

“Ik en mijn broer Hans trokken altijd gezamenlijk op. We zijn ook een eeneiige tweeling. Mijn broer is vijftien minuten ouder en dat heb ik in mijn leven vaak moeten horen van dat mannetje,” aldus Wim Anker.

Juridische bijstand aan verdachten

Bij de start van hun carrière maakten de broers de keuze bijstand te verlenen aan de verdachte in een strafzaak. Om deze keuze uit te leggen geven we al sinds 1981 lezingen in het hele land. “Mensen hebben er namelijk een heel duidelijk oordeel over. Maar iedereen is altijd nog maar verdachte. Je wordt pas dader als de rechtbank het feit wettig en overtuigend bewezen heeft verklaard.”

De gebroeders Anker hebben daarbij regelmatig nare situaties meegemaakt. “Met name de laatste tien jaar is het er niet prettiger op geworden. We kregen steeds meer heftige reacties van slachtoffers en nabestaanden. Maar ook van eigen cliënten die te dwingend waren.”

Grote rol gespeeld bij onbetrouwbare flitspalen

In West-Friesland werd de reputatie van de gebroeders Anker bevestigd in een zaak rondom de onbetrouwbaarheid van flitspalen. Volgens Wim Anker is dit een van de mooiste zaken uit zijn carrière. “In elke strafzaak is het van wezenlijk belang dat er geen twijfel bestaat over de betrouwbaarheid en rechtmatigheid van opsporingsmethoden. In het geval van die flitsapparaten bleken er grote foutmarges te zijn.”

Snelheidsovertredingen konden niet precies op de kilometer na gemeten worden. “Onze zaak resulteerde in lagere boetes en dat luxe auto’s die al ingenomen waren moesten worden teruggegeven”, licht Wim verder toe. Deze uitspraak heeft tot op de dag van vandaag effect. Bij een snelheidsovertreding valt nog altijd ‘na correctie’ te lezen op de boete.

Liefde voor bruin café

Naast de verhalen uit de juridische praktijk en hun liefde voor het (strafrecht)advocaten-vak, gaan de gebroeders Anker ook uitgebreid in op hun andere grote liefde; die voor het bruine café.

De lezing van de advocatentweeling wordt gehouden in café Het Wagenwiel in Lambertschaag, en begint om 20.00 uur.

Uitzending – 18 mei 2024

Hans en Wim Anker delen 24 mei in Lambertschaag hun ervaringen over 40 jaar advocatuur. Beluister het volledige interview met Wim Anker.

Hans en Wim Anker delen ervaringen over 40 jaar advocatuur en liefde voor bruin café

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844