Harddraverij, zaden en monumenten: welk erfgoed moet er blijven in Enkhuizen?

18 april 2021 08:00

De monumentale panden: die moeten blijven. Daar zijn de mensen op straat het in Enkhuizen wel over eens. Maar welk erfgoed is er nog meer dat Enkhuizen tot Enkhuizen maakt? De gemeente doet een oproep aan haar inwoners om het door te geven in aanloop naar de erfgoednota voor de komende jaren. Verslaggever Sander Huisman sprak de wethouder, en neemt een voorschot op die inventarisatie en vroeg het de mensen op straat.

“Wij zeggen ook wel als Enkhuizer zelf: kijk eens wat vaker omhoog”, aldus een oma met haar kleinkind als ze nadenkt over haar stad Enkhuizen. “De historische gebouwen, daar zijn we trots op”, mijmert ze nog even door. De gebouwen zijn wel het eerste dat de mensen op straat noemen als ze denken aan erfgoed.

De gemeente Enkhuizen riep deze week haar inwoners op mee te denken over het erfgoed in de stad. Aanleiding is de nieuwe erfgoednota voor de komende vier jaar. “We kunnen zeggen: we doen dat uit de ivoren toren, maar zo werkt dat niet meer”, zegt wethouder Dorus Luyckx. “Ik ken ook niet elk huis in Enkhuizen, dus dan moet je gewoon even bij de mensen zijn om op leuke en frissen ideeën te komen.”

Artikel gaat verder onder de foto

Erfgoed Enkhuizen

“Mensen denken bij erfgoed: o, dat is oud en dat is een gebouw”, zegt Luyckx. “Maar je hebt ook het immateriële erfgoed.” Als voorbeelden noemt hij de bruine vloot of de harddraverij. “Er zijn een hoop elementen in Enkhuizen waarvan ik zeg: die moet je koesteren, die moet je bewaren”, voegt Luyckx toe.

Tot 26 april
De gemeente nodigt al haar inwoners uit om door te geven wat behouden moet blijven aan erfgoed in Enkhuizen. Dit kan door een bericht te sturen naar stadhuis@enkhuizen.nl 

Bekijk hier meer afleveringen van Sander Op Pad in West-Friesland

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405