Hardloper Noah Baltus mikt na behalen EK-limiet nu op Olympische Spelen

25 mei 2024 08:02
Bron: ANP

Door het behalen van zijn persoonlijke record op de 1.500 meter (3:34,66) in het Duitse Rehlingen, mag Noah Baltus zich opmaken voor zijn eerste EK atletiek. Het volgende doel is ook duidelijk voor de 22-jarige atleet uit Oostwoud: het bereiken van de Olympische Spelen. Dan moet hij nog wel ruim een seconde van zijn tijd afhalen, maar daar heeft hij alle vertrouwen in. 

Noah Baltus

Baltus stapte afgelopen zondag met een goed gevoel de baan af na zijn 1.500 meter in Duitsland, maar zat nog in spanning te wachten op zijn eindtijd. Gelukkig voor Baltus kwam de tijd snel op het bord en maakte de spanning plaats voor vreugde over de EK-limiet. “Ik liep richting de ouders naar mijn ouders, die hadden de wedstrijd goed uitgekozen. Op dat moment werd ik erop gewezen dat ik ook de nationale limiet voor de Spelen had gelopen, dat maakt het nog specialer.”

Toch heeft Baltus zich nog niet officieel geplaatst voor de Spelen. Een aantal landen, waaronder Nederland, hebben een nationale limiet ingevoerd als extra drempel om te bewijzen dat de atleet het niveau aankan. Als je de internationale limiet loopt, mag je sowieso naar Parijs. “Sinds een aantal jaren heeft de World Athletics (Wereldatletiekbond, red.) een nieuw kwalificatiesysteem in het leven geroepen. Daardoor kan de helft zich plaatsen via de limiet en de anderen via een puntensysteem.”

Tekst gaat verder onder de X-post.

“Als ik de limiet niet loop, is het belangrijk om hoog genoeg op die ranglijst te staan”, weet Baltus. De kwalificatie loopt nog tot de laatste dag van juni. De top-45 mag mee naar de Spelen, als ze zich al niet via de limiet hebben geplaatst. “Er zijn dus nog genoeg verschuivingen die kunnen plaatsvinden en ik zit net op het randje van wel of niet gaan. Dat brengt veel onzekerheid en spanning met zich mee.”

Het is voor de West-Fries zaak om zich via de internationale limiet (3.33,50) te plaatsen voor Parijs. Dat is nog ruim een seconde lager dan zijn huidige persoonlijke record op de 1.500 meter. “Op mijn oude pr heb ik ook twee seconden goedgemaakt. Dat is ook een grote stap, dus dit is niet onmogelijk. Ik steek in een goede vorm en boek veel progressie. Er zijn nog minimaal vier wedstrijden en maximaal zeven te gaan, waarin ik mij kan plaatsen.”

“Op mijn oude pr heb ik ook twee seconden goedgemaakt. Dat is ook een grote stap, dus dit is niet onmogelijk”

Atleet Noah Baltus

De atleet tempert de verwachtingen voor zijn eerste EK. “Ik zie wel hoever ik daar kan komen. Je moet altijd van het positiefste uitgaan, maar het niveau in Europa is echt heel hoog. Het zal voor mijn niet makkelijk zijn om de top-twaalf en de finale te halen, maar we gaan het zien.”

De Europese Kampioenschappen vinden van 7 tot en met 12 juni plaats in Rome.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844