Hart in Enkhuizen voor vluchtelingenkinderen

12 juni 2020 16:02

In Enkhuizen is een statement gemaakt richting de regering. Dit door zaterdag 6 juni op het Landje van Top een hart te vormen voor alleenstaande vluchtelingenkinderen. Dieneke van Tongeren en Ad Verhagen maken zich hard voor deze kind vluchtelingen.

“Het was een heel mooi symbool. Een hart zegt natuurlijk genoeg: ‘Een hart voor vluchtelingen’”, vertelt Dieneke van Tongeren aan WEEFF Radio. “En in dit geval een hart voor de alleenstaande vluchtelingenkinderen in Griekenland, want daar strijden we nu voor.”

Stem laten horen aan Den Haag

Bij het vormen van het hart waren 30 mensen uitgenodigd. Vanwege de coronamaatregelingen waren dit er niet meer. Ad Verhagen: “Er zijn veel meer mensen in Enkhuizen die daarbij betrokken zijn, want dat zien we aan de handtekeningen die zijn geplaatst om in actie te komen voor deze kinderen.”

Dieneke en Ad willen graag dat meer mensen op de hoogte zijn van waar zij mee bezig zijn. Dieneke: “Wij willen namelijk aan de wethouders en burgemeester van Enkhuizen laten weten dat wij ook onze stem richting Den Haag moeten laten horen. Dat wij ook vluchtelingenkinderen op willen nemen in Enkhuizen als dat nodig is.”

De opvang van vluchtelingkinderen

De vluchtelingenkinderen zitten in kampen in Griekenland. Ad: “Griekenland heeft gevraagd aan andere Europese landen of zij alsjeblieft de helft van die kinderen willen opnemen. Dat gaat om 2500 kinderen. Elf landen in Europa hebben gezegd dat zij de kinderen wel willen opnemen.” Nederland heeft in plaats van het opnemen van kinderen geld gestuurd naar Griekenland. “Maar dat was niet de vraag. Dat is waar wij nu actie voor voeren met de gemeentes in Nederland”, legt Ad uit. Zo’n 117 gemeenten zetten zich nu in. Ook meerdere gemeentes in West-Friesland.

Dieneke denkt dat de regering hier zo moeilijk over doet vanwege de afspraken in het kinderpardon: “Men wil zich nu niet weer op glad ijs begeven met al die discussies. Ze denken het met geld af te kunnen kopen. Dit als doel dat de kinderen in Griekenland zelf worden opgevangen, maar Griekenland redt het alleen niet.”

Een handtekening zetten voor de alleenstaande vluchtelingenkinderen kan onder andere via deze link

 

 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844