Hart voor Medemblik scherp op college en coalitie: ‘Schuiven verantwoordelijkheid af’

24 oktober 2021 14:15

De fractie van Hart voor Medemblik heeft in een scherpe verklaring flinke kritiek geuit op de begroting van de gemeente. Ze verwijt het college, maar ook de coalitiepartijen in de gemeenteraad, het afschuiven van verantwoordelijkheid ‘nu ambities simpelweg niet gehaald zijn’.

De begrotingsplannen zijn een heet hangijzer in Medemblik. Vorige week bleek na navraag van NH Nieuws en WEEFF dat de bezuiniging van drie miljoen euro er echt gaat komen. De gemeente gaat – in tegenstelling tot veel andere gemeenten – de 1,5 miljoen euro ontvangen compensatie vanuit het Rijk niet gebruiken om de bezuinigingen terug te draaien. 

Verkeerde prioriteiten 

De begrotingsplannen konden al op veel protest rekenen vanuit inwoners. Nu volgt een scherp tegengeluid vanuit oppositiefractie Hart voor Medemblik. “Wij vinden dat er echt een puinhoop is gemaakt. Alle subsidies voor belangrijke zaken als sport en de kinderboerderij worden nu stopgezet omdat er de laatste acht jaar verkeerde prioriteiten worden gesteld”, ligt Berlijn toe tegenover NH Nieuws/WEEFF.

Berlijn doelt op de renovatie van het gemeentehuis, waarvan de kosten op 750.00 euro liggen, en op ‘onrealistische klimaatambities’, maar ook op de kostbare inzet van externe adviesbureaus. “20 procent van het ontvangen coronageld, bedoeld voor de kunst- en cultuursector, ging op aan een bedrijf dat de gemeente moest adviseren wat met dat geld te doen.”

Ook voor de vraag wat te doen met de renovatie van zwembad de Zeehoek, werd een extern adviesbureau ingesteld. “Laat aan de gemeenteraad hoe dat geld besteed wordt”, vindt Berlijn.

Ambities

Naast kritiek op de begroting zelf, krijgen ook de coalitiefracties in de raad een veeg uit de pan. Fractievoorzitter Tjeu Berlijn constateert dat ambities uit het coalitieakkoord niet zijn gehaald en de coalitiepartijen hun verantwoordelijkheid nu afschuiven.

“Tijdens de afgelopen begrotingsvergaderingen kregen we het idee dat de coalitiepartijen die hier verantwoordelijk voor zijn, doen alsof ze helemaal niet in de coalitie zitten. Het lijkt wel alsof de verkiezingen eraan komen.”

Zijlijn

CDA-fractievoorzitter Ed Meester bestrijdt het wegschuiven van verantwoordelijkheid en het niet halen van ambities. “Tuurlijk zijn er dingen blijven liggen, maar er is ook heel veel wel gelukt. Het is te makkelijk om alleen te roepen vanaf de zijlijn.”

Op 4 november debatteert de gemeenteraad over de begroting.

Meer nieuws uit West-Friesland?
πŸ’¬ Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
πŸ“° Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
πŸ”” Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
πŸ“§ Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405