Heel Venhuizen loopt warm voor de 40MM

10 mei 2024 11:54
40MM - Chantal Dijkstra
Bron: 40MM / Chantal Dijkstra

Waar dorpen als Hoogkarspel en Wognum dit weekend kermis vieren, staat Venhuizen iedere zaterdag na Hemelvaartsdag in het teken van de 40MM. De sponsortocht, waarbij 40 kilometer wordt gewandeld, wordt dit jaar voor de 51ste keer gehouden, en voorzitter Vok Manshanden merkt dat er steeds meer enthousiasme voor het evenement komt. “Het is ook heel mooi dat we vanuit West-Friesland projecten over de hele wereld kunnen ondersteunen.”

Vandaag worden de laatste voorbereidingen getroffen voor deze 51e editie. “In de centrale hal op de Twijver zetten we alles op z’n plek, zoals stands voor startbordjes en beeldschermen met alle informatie”, aldus Manshanden. “De afgelopen weken hebben we overal in Venhuizen en in de omliggende dorpen folders in de bus gedaan, waarbij we ook mensen langs de route oproepen om bijvoorbeeld de vlag uit te hangen of muziek te spelen.”

Met 700 inschrijvingen aan het begin van deze week is er al volop animo voor de 40MM en de voorzitter verwacht dat er nog ongeveer 500 lopers bij zullen komen. “Dan zitten we op hetzelfde aantal als vorig jaar. En daar kunnen we heel blij mee zijn. We zien gelukkig dat het enthousiasme de laatste jaren weer groter wordt. Het begint op een steeds leukere manier te leven in West-Friesland.”

85 projecten over de hele wereld ondersteund

In samenwerking met verschillende West-Friese weldoeners en organisaties worden wereldwijd 85 projecten ondersteund. De jubileumeditie vorig jaar bracht bijna 180.000 euro op. “Naast een ton vanuit de lopers hebben we ook een donatie van bijna 80.000 euro gekregen”, zegt de voorzitter van de 40MM. “Dat bedrag is in december uitgekeerd, waarna in februari door alle projecten gemeld is wat er met het geld is gedaan.”

Er blijft niets aan de strijkstok hangen, verzekert de organisator. “Daar durf ik mijn handen voor in het vuur te steken. Bij al het geld wordt gecontroleerd of het goed terecht is gekomen. Zo is iemand laatst naar Indonesië geweest om twee projecten te bezoeken. Het is heel fijn om te zien dat we vanuit West-Friesland wereldwijd een bijdrage kunnen leveren.”

Inschrijven kan tot en met zaterdag

Voor de 40MM zijn verschillende routes uitgestippeld, waaronder een kinderroute. De eerste lopers starten zaterdag om 07.00 uur bij dorpshuis ’t Centrum aan de Twijver in Venhuizen.

“Veel mensen beslissen pas op het laatste moment, waarbij het weer en de vakantieperiode een rol spelen”, licht Manshanden verder toe. “Maar zoals het er nu naar uitziet, is zaterdag de meest ideale dag om te wandelen.” Tot op de dag zelf is het mogelijk om je in te schrijven voor de sponsortocht.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844