Afstanden van 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen: het zijn de ingrediënten voor een triatlon. In Abbekerk wordt morgen de 41e editie van het dorp gehouden. Een uniek sportevenement vanwege de mogelijkheid om dit samen met iemand te doen, maar ook omdat mensen met een beperking zich kunnen meten met de rest. “Het is laagdrempelig en weer echt iets van het dorp geworden.”
Met de eerste editie in 1984 is de triatlon van Abbekerk een van de langstlopende in Nederland. Zo’n 400 mensen, waarvan bijna de helft uit de regio, doen er aan mee. Het hele dorp loopt uit voor de triatlon, dat in de volksmond ook bekendstaat als de ‘Hel van Abbekerk’.
Waar die naam precies vandaan komt, daar moet bestuurslid Sjaak Ros het antwoord schuldig op blijven. “Er zijn veel warme edities geweest, en ook hebben we te maken gehad met onweersbuien. Dus het zou kunnen dat iemand die naam geroepen heeft en het is blijven plakken.”
Veel liever heeft hij het over wat de triatlon in Abbekerk losmaakt. Het dorp kijkt het hele jaar uit naar het evenement dat morgen plaatsvindt. “Zelfs alle wachtlijsten voor de afstanden zijn volgeboekt”, licht Ros verder toe. “En we hebben meer dan 140 vrijwilligers uit Abbekerk, Lambertschaag en de omliggende dorpen die meehelpen.”
Deze triatlon is op vele vlakken uniek in Nederland. Onder meer door het parcours. Zo zwemmen de deelnemers niet in open water, maar bij het zwembad. En ook voor de andere afstanden is een route uitgestippeld, waardoor renners en fietsers elkaar onderweg dus veel tegenkomen. Hierdoor starten de deelnemers in groepen.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
“Je weet nooit direct op welke plaats je eindigt als je finisht”, aldus Ros. “De groepen worden vaak wel ingedeeld op niveau. Dus weet je ongeveer wel waar je uit komt.”
Maar ook steekt de ‘Hel van Abbekerk’ er qua originaliteit bovenuit. Dit omdat je niet alleen in je eentje, maar ook met z’n tweeën of drieën kunt meedoen. “Binnen het dorp krijg je een gezonde strijd tussen families, familieleden onderling en vriendengroepen. Sinds we dit hebben besloten, is de aanwas aan deelnemers enorm gegroeid”, zegt het bestuurslid. “Het is heel laagdrempelig, en echt weer een evenement voor alle Abbekerkers geworden.”
Samen met paralympisch atleet Geert Schipper uit Spanbroek is bij het 35-jarige bestaan van de triatlon onderzocht hoe mensen met een beperking mee kunnen doen. Dit jaar doet Eva Mol uit Amersfoort mee als para-atleet. “Ze is lid van het Nederlands team paraklimmen en wilde graag eens een triatlon doen”, aldus Ros. “Wij zijn erg blij dat ze meedoet, nadat een aantal jaar geen para-atleten meegedaan hebben. Ook dit laat zien hoe laagdrempelig we zijn.”
Net als in 2023, en eigenlijk de afgelopen ruim 30 jaar, doet Bert Odie mee aan de triatlon. Met zijn 68 jaar is hij echter niet de oudste deelnemer. “We hebben met Piet Hartog iemand van 71 jaar die in zijn eentje een kwart van de triatlonafstanden doet. En onze Jan Betten, die zich al jaren met de organisatie bezighoudt, is zelfs 79 jaar!”, vertelt Sjaak Ros.
“Jan doet mee met de trio’s, waar hij gaat fietsen. Daaromheen heeft hij ook een heel drukke dag, want naast dat hij helpt bij de opbouw om 06.00 uur, fietst hij voor als de jeugd hun afstanden doet. En ook is hij er na afloop bij om mee te helpen opruimen.”
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844