Herdenkingsjaar slavernijverleden wordt afgesloten met Keti Koti herdenkingen en vieringen: “Dat wordt een dag met een dubbel gevoel.”

20 juni 2024 12:54
Bron: Hedy Tjin, aangeleverd door Keti Koti Hoorn

Het herdenkingsjaar slavernijverleden wordt tijdens Keti Koti op 1 juli afgesloten. Op de dag, die in de Surinaamse taal Sranantongo ‘Ketenen Verbroken’ betekent, wordt de afschaffing van slavernij herdacht, de vrijheid gevierd en de voorouders geëerd. Verschillende Westfriese instellingen hebben een programma rond de dag georganiseerd.

Na een uitgebreide herdenking en viering in 2023 met de oproep om excuses te maken voor het slavernijverleden, wordt er dit jaar ingetogener stilgestaan bij de dag. 

Keti Koti Hoorn 30 juni

Op zondag 30 juni organiseert het team Lokale Inclusie Agenda (LIA), een samenwerking van o.a Stichting We Promise, Stichting Netwerk en Hotel Maria Kapel, vanaf 15.00 uur een Keti Koti herdenking en viering. De dag geeft een dubbel gevoel bij mede-organisator Marisella de Cuba: “We herdenken de afschaffing van de slavernij, maar merken de effecten van dat slavernijverleden nog steeds in het dagelijks leven. Daarom hoop ik dat we het gesprek blijven voeren en het draagvlak groter wordt voor deze dag.”

De dag wordt steeds breder gedragen in de samenleving verteld De Cuba: “Afgelopen jaar hebben we met veel organisaties de schouders gezet onder het opzetten van een breed gedragen Keti Koti. Maar het LIA kan dat niet alleen. We willen dat alle burgers van Hoorn onderdeel worden van de viering. Dit jaar is het begin van een Keti Koti voor iedereen.”

De Weeshuistuin achter Hotel de Maria Kapel in Hoorn wordt op 30 juni het podium voor de Keti Koti viering en de herdenking. De dag zal beginnen met een traditionele openingsceremonie, waarna er een lezing wordt gegeven door conservator Isabelle Best van het Amsterdamse Allard Pierson Museum. Dan volgen er een Spoken Word performance van Nicchelle Buyne, een voorstelling van de traditionele Sambura groep Anuana Maro. De dag wordt afgesloten om 18.00 uur met de hoofdact Amartey. 

Terugkijkend op het herdenkingsjaar

Met de Keti Koti herdenking op 1 juli 2023 begon het herdenkingsjaar slavernijverleden. Op 1 juli 1863 werd slavernij bij wet afgeschaft in Suriname en de Caraïbische Eilanden. Veel tot slaaf gemaakten moesten nog tien jaar doorwerken op de plantages; tot 1 juli 1873. In 2023 was dat 150 jaar geleden. Het herdenkingsjaar begon met Koning Willem-Alexander die zijn excuses aanbood voor het Nederlandse slavernijverleden, en vergiffenis vroeg omdat zijn voorouders niet ingrepen in het systeem. Deze excuses bleven in Hoorn uit ondanks een duidelijk onderzoeksrapport naar de rol van het gemeentebestuur in de slavenhandel. 

Hoorn had veel meer kunnen halen uit het herdenkingsjaar, vindt De Cuba. “Het gesprek rond het verleden wordt nog steeds in strijd gevoerd. Als ik wil inspreken bij de gemeenteraad wordt mij en andere nazaten het zwijgen opgelegd. Terwijl het over deze mensen gaat.”

Hoop voor de toekomst

De Cuba is hoopvol voor de toekomst. “Ik hoop dat het gesprek steeds beter wordt gevoerd, dat iedereen zich meer gaat verdiepen in het onderwerp en dat er meer geluisterd wordt naar de mensen waarover het gaat. Dat gaat niet alleen om discriminatie en racisme, maar over alle aspecten van inclusie. Keti Koti draagt daaraan bij.”

Activiteiten Keti Koti dit jaar

Naast de Keti Koti herdenking en viering in Hotel Maria Kapel op zondag 30 juni zijn er nog enkele andere activiteiten. De Westfriese Bibliotheken in Enkhuizen sluiten een serie lezingen af met de lezing ‘Waarom Keti Koti?’ door journalist en auteur Janice Deul op maandag 24 juni. Ook is in Theater Het Pakhuis in Hoorn een extra voorstelling van ‘Molo Uku’ geprogrammeerd op 1 juli.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844