Het bruin café staat onder druk, behalve in De Goorn: “Mogen in onze handen knijpen”

11 april 2023 14:04
Bron: Eigen foto

Is er nog toekomst voor het bruin café? Als het aan bedrijfsleider Angelique Spruit ligt wel. Terwijl de bruine kroegen langzaam verdwijnen uit het straatbeeld, is eetcafé d’Ontmoeting in De Goorn nóg springlevend. “Het huiskamergevoel is een beetje uit de hand gelopen.”

Merel en Angelique voor de bar

Het is het gesprek van de dag afgelopen week: het bruin café verdwijnt langzamerhand uit de dorpen en steden. De karakteristieke bruine lambrisering en het houten meubilair uit de jaren ’80 worden vervangen door hippe koffietentjes en woningbouw. Het praatje ingeruild voor festivals.

Bedrijfsleider Angelique Spruit, van eetcafé d’Ontmoeting in De Goorn, kan erover meepraten. Ook in haar dorp verdwijnt er over een maand een horecazaak. Na vijftien jaar sluit eetcafé 70/Zaal Dolleburg voorgoed de deuren. “Wij vinden het jammer dat er ook in De Goorn horeca verdwijnt, we kunnen elkaar juist versterken”, zegt ze.

Jubileum

Een paar straten verderop ziet dat beeld er veel anders uit. Bij eetcafé d’Ontmoeting druppelen langzaam de eerste gasten en reserveringen binnen. “Het gaat gewoon door”, zegt ze met een lach aan de telefoon.

Twee weken geleden vierden ze nog hun jubileum. Een week lang stond het café in het teken van hun 15-jarig bestaan. Dat het café door het dorp op handen wordt gedragen, is te zien aan de opkomst. “Het was heel gezellig”, blikt ze terug. “We zijn dankbaar dat we ons jubileum met zoveel gasten konden vieren. Het is uniek, zeker in een dorp. Het wordt ons nog steeds gegund.”

Volgens haar zit de charme van het bruin café hem in de ontmoetingen. “De naam zegt het al. Het is een plek met een lach en een traan. Iemand komt blij binnen, omdat hij of zij vader of moeder is geworden. Een ander is verdrietig, omdat er iemand is overleden. Er ontstaan zelfs liefdes en vriendschappen aan de bar.”

Het café hangt vol met voetbalsjaals

Jan en alleman komt over de vloer

Het bruin café is bij uitstek een plek waar alle lagen uit de samenleving elkaar kunnen ontmoeten en samenkomen. Iets wat Angelique ook ervaart. Hun geheim? “Iedereen is hier welkom, veel gasten voelen zich hier dan ook thuis. Ook de gebroeders Anker uit Heerenveen komen met regelmaat over de vloer. Iedereen maakt een praatje met elkaar onder het genot van een hapje en een drankje. In het dorpse ons-kent-ons-gevoel, zeker in een café met vaste gasten, gaat dat gewoon vanzelf.” 

Hoe komt het dat het bruin café steeds zeldzamer wordt? Volgens Angelique omdat de leefstijl van de nieuwe generatie veranderd. “Er is tegenwoordig zoveel te doen. Voorheen ging je naar het café, had je een leuke avond en ging je weer naar huis. Nu gaan ze allemaal naar Amsterdam om een feestje te pakken. We mogen in onze handen knijpen. Blijkbaar vinden onze gasten het café belangrijk genoeg om ons op de benen te houden.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405