Het CDA wil rioolwateronderzoek naar drugsgebruik in Medemblik

20 januari 2022 19:00
Bron: René Assendelft

Het CDA wil een beter beeld krijgen van de drugsproblematiek in Medemblik. Dat zegt raadslid Claudia Selders. De politieke partij oppert dan ook om het rioolwater te controleren op drugs. 

Drugsafval langs het Leekerpad in Wognum

Het CDA heeft hierover vragen gesteld aan het college. Raadslid Claudia Selders legt uit: “We hebben als het CDA, samen met andere partijen, ooit een lokaal preventief plan opgesteld. Maar dit plan is in de loop der tijd wegbezuinigd. Het streven is om dit plan weer in de begroting te krijgen.”

Dumpen van drugsafval

Op 11 januari ontdekte de politie een grote hoeveelheid drugsafval aan de Leekerpad in Wognum, afkomstig van een hennepplantage. Het grondgebied waar de vondst werd gedaan, ligt in Medemblik. Het CDA wil dan ook weten of er vaker drugsafval wordt gedumpt. “Dumpingen zijn een feit, dat zien we langs de wegen buiten de bebouwde kom. Ook krijgen we berichten binnen over ‘schimmige schuren’, waarmee we kunnen concluderen dat drugscriminaliteit in onze gemeente speelt”, aldus Selders.

Het produceren van drugs leidt tot dumpingen van drugsafval in de natuur, met milieuschade tot gevolg. In september 2021 werd er nog in een schuur van een bouwbedrijf in Hauwert een synthetisch drugslab gevonden, waarna burgemeester Frank Streng de schuur voor drie maanden sloot. 

Selders: “Medemblik heeft veel buitengebieden, waar criminelen makkelijker grote, leegstaande en afgelegen schuren, loodsen of stallen kunnen huren. Daarom is het belangrijk om samen te werken in de strijd tegen hennepkwekerijen, drugslabs en opslagplaatsen.”

Rioolonderzoek

Net als Enkhuizen, die in 2015 een rioolonderzoek deed naar het gebruik van amfetamine (speed), wil het CDA in Medemblik een onderzoek doen naar de aanwezigheid van drugs in het rioolwater.

Om meer grip te krijgen op de situatie is het volgens Selders belangrijk om het gebruik inzichtelijk te maken. “Om te meten hoeveel en wat voor drugs er in de gemeente gebruikt wordt, helpt het ook bij een gerichte aanpak op drugscriminaliteit en inzet van preventie. Daarom pleit het CDA voor het controleren van het rioolwater.”

Ook het CDA in Enkhuizen heeft in november aan het college gevraagd, in navolging van het onderzoek in 2015, om opnieuw een rioolwateronderzoek te doen. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405