Het einde van WO II: verlost van de Japanners maar ook de start van de opstand van de oorspronkelijke bevolking van Nederlands-Indië

15 augustus 2022 20:00

Op 15 augustus wordt stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en worden de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht.

“Met het einde van de Tweede Wereldoorlog waren we verlost van de Japanners. Maar begon ook de opstand van de oorspronkelijke bevolking van Nederlands-Indië”, vertelt Franklin Bieri. “Wij Nederlanders in Nederlands-Indië waren de pineut. Toen in 1949 Nederlands-Indië onafhankelijk werd verklaard moesten we het land uit. In Nederland aangekomen werden wij niet aangezien voor Nederlanders. In de tussentijd zijn we goed geïntegreerd. Wel hebben we onze Indische cultuur meegenomen, zoals de kumpulan. Een feest met lekker Indisch eten.”

Bij een bevrijding hoort een feest en dus is er zondag 28 augustus op verschillende plekken in Nederland een Kumpulan, waaronder in Hoorn. Met naast echt Indisch eten een optreden van de band Cliff and his Lone Stars.

Gordel van smaragd

Multatuli bedacht voor Nederlands-Indie ooit de naam Gordel van Smaragd. “Indonesie wordt ook nog steeds zo genoemd maar meer in de zin dat vroeger alles beter was”, aldus Franklin Bieri. “Tegenwoordig is Indonesie een groot industrieel land. Daar gebeuren net zo veel milieurampen als in Nederland. Ook worden de oerwouden gekapt om palmbomen te plaatsen voor de olie.”

Franklin Bieri is een van de drijvende krachten achter Acara Vitanova. Naast Kumpulans organiseren zij in de zomer Atjara’s, kleine kumpulans. “Dan zijn de kinderen en kleinkinderen namelijk op vakantie. De opa’s en oma’s zitten dan alleen thuis. Voor hen organiseren we met regelmaat op maandagmiddag in de zomermaanden een Atjara.” Muzikaal is deze generatie opgevoed met indorock. Muziek die na de Tweede Wereldoorlog gekomen is. Geïnspireerd op de Rock & Roll die door het Amerikaanse leger werd meegenomen en uitgezonden op hun eigen zender A FM die over de hele wereld te horen was en ook op Radio Luxemburg. “Zo is die muziek in Nederland gekomen. We zaten in de barakken waar je niets mocht doen. Dus ging je maar gitaar leren spelen. Zo is Indorock ontstaan.”

Lief Indië

De echte volksmuziek uit Nederlands-Indië wordt Krontjongmuziek genoemd. “Als je dat hoort wordt je weemoedig. Hetzelfde gevoel als wat een Nederlander krijgt bij ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld. De documentaire ‘Lief Indië’ van de Hoornse regisseur Joost Schrickx over Krontjongmuziek is vandaag uitgezonden op NPO2 en een week lang terug te zien.

De kumpulan op zondag 28 augustus in Hoorn vindt van 16.00 tot 20.00 plaats in de Oosterkerk.

Foto: HenkgronCC BY-SA 3.0, via Wikimedia Common

Uitzending – 6 augustus 2022

Franklin Bieri vertelt over het einde van WO II en het begin van de opstand op Nederlands-Indië.

Franklin Bieri vertelt over het einde van WO II en het begin van de opstand op Nederlands-Indië.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405