Het hoogheemraadschap gaat zo’n 170 bomen kappen vanwege essentaksterfte

15 februari 2022 13:58
Zieke en dode bomen worden opgestapeld

In totaal worden 167 losstaande bomen weggehaald aan de westzijde van de weg. Uit inspectie is gebleken dat deze bomen in slechte staat zijn. Ze hebben onder andere te kampen met essentaksterfte en andere aantastingen. “Vanwege gevaar voor verkeer wordt er nu ingegrepen. Er waren bomen al eerder gesnoeid, maar nu was het echt klaar”, legt woordvoerder Jorrit Voet uit. “Ze hebben het einde van hun levensduur bereikt.”

305 bomen teruggeplant

Ook heeft het waterschap de opdracht gekregen om voor elke gekapte boom er één terug te planten. “Er worden ruim 300 nieuwe bomen teruggeplant. Die staan ook al klaar”, licht Voet toe. “Dat zijn wilgen en iepen die resistent zijn tegen iepenziekte. Er wordt goed nagedacht over welke bomen waar kunnen overleven.”

Het kapwerk wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf J. van Bodegom en Zn B.V. De werkzaamheden duren tot uiterlijk 11 maart. Om de bomen veilig te kunnen kappen, sluit het waterschap de wegen af voor al het verkeer. Er is een omleidingsroute ingesteld. 

Bomenkap is begonnen langs de Dijkgraaf Grootweg in Andijk en Esdoornlaan in Grootebroek

Vleermuisveilig

In een aantal bomen zijn in de voorgaande jaren vleermuisverblijven aangetroffen, vertelt Voet. “Want als in bomen veel vleermuizen zitten, betekent dat eigenlijk ook dat de bomen niet meer gezond zijn.” In juli vorig jaar zijn er daarom volgens Voet vleermuiskasten aangebracht aan de bomen, die langs de andere kant van de weg staan. “Dit om de vleermuizen een vervangend verblijf aan te bieden. We hebben dit in goed overleg met gespecialiseerde ecologen gedaan.”In het verleden is gebleken dat vleermuizen dit als een prima alternatief vinden. “Afgelopen najaar bleken de holtes – in de verzwakte bomen die gekapt moeten worden – niet meer bewoond te zijn. Vervolgens zijn de laatste maatregelen getroffen om deze bomen vleermuisveilig te kunnen kappen.”

Bomenkap Andijk

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405