Het kostte wat moeite, maar de hele wereld kan nu naar ‘Irene’ luisteren

8 maart 2022 10:53

Het had wat voeten in de aarde, maar de ode van zanger Jeff Oud aan Olympisch en wereldkampioen Irene Schouten is nu wereldwijd te beluisteren. Het nummer ‘Irene’ – geschreven vanwege haar hattrick aan gouden olympische medailles – is toegevoegd aan alle online muzieksystemen. 

Jeff Oud met zijn ode aan Irene Schouten

De tekst voor het liedje had hij snel in zijn hoofd, het opnemen duurde slechts drie uur. Maar het op muziekplatformen als Spotify krijgen, kostte de Wervershover zanger twee weken. “Het ging wel over twintig schijven.”

Een dag of tien geleden bracht hij het nummer voor het eerst live ten gehore, tijdens de huldiging van Schouten in De Dars. En daarna ook nog op een privé-feestje van Schouten. De reacties logen er niet om. “Super leuk. Vooral de familie en Irene zelf waren heel enthousiast. Irene vond het een eer dat er een liedje over haar gemaakt is. Nou, ik vond het juist een eer dat ik gevraagd was om een nummer over haar te schrijven.”

Toestemming vragen

‘Na alles heb je dit verdiend, Irene’, klinkt het in het refrein. Het nummer is een bewerking van de hit ‘Zij weet het’, van Tino Martin. Om de ode aan Schouten uit te brengen, is toestemming nodig van alle betrokkenen van het origineel. En dat zijn er nogal wat.

Denk aan de schrijver Glen Faria, zes componisten en enkele uitgeverijen. “Zodat ze weten welke tekst er wordt gebruikt”, vertelt Oud. “Maar ook zodat iedereen netjes zijn geld ontvangt. Dat is niet meer dan logisch. Dat zou ik zelf ook willen, als het om mijn eigen liedje zou gaan.”

Het liedje 'Irene' is nu overal te beluisteren

Oud werd goed geholpen door uitgeverijen BMG en Cloud 9 en stuurde met behulp van Google Translate een mail in het Frans, om de orkestband – al het geluid zonder de stemmen – te kunnen gebruiken. Met succes.

Er was wel enige haast bij geboden, zegt Oud. “Het schaatsseizoen is nu nog bezig, maar over een paar weken is het voorbij. Je brengt ook geen nummer over het Nederlands elftal op het moment dat het WK al is afgelopen.”

Beluister hieronder het nummer ‘Irene’ via Spotify:

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405