Het mysterie rondom de gestolen Porsches in Zandwerven: “Eén miste zelfs de motor”

2 maart 2022 16:25
Bron: Jack Wanschers

Deze week troffen bewoners rondom Zandwerven in de gemeente Opmeer een mysterieuze flyer aan in hun brievenbus, met daarop de tekst ‘gestolen Porsches gezocht’. Het gaat om drie klassieke Porsches. NH Nieuws sprak met de man achter deze actie. “Het is gewoon te zuur voor woorden”, vertelt Jack Wanschers. 

De gestolen Porsche 911 Turbo

De gestolen Porsches uit 1977 en 1978 zijn van Peter de Jongh. Hij is een garagehouder uit Stompetoren, een dorp in de gemeente Alkmaar. In zijn vrije tijd verzamelt hij sportwagens. “Een echte autoliefhebber,” vertelt Jack Wanschers (60) uit Enschede. “Hij werkt er ook hard voor, dat maakt het extra zuur.” 

Hij is een goede kennis van Peter en is afgelopen week in de buurt van Zandwerven gaan flyeren, om de diefstal onder de aandacht te brengen. Hij voert namens Peter het woord. “De politie doet te weinig”, zegt Jack. “Daarom neem ik het heft in eigen handen. We hebben de morele plicht om de ander in nood te helpen. Het is gewoon vervelend voor Peter, hij heeft het al zo moeilijk.”

Op klaarlichte dag

Zijn collectie was gestald in Zandwerven. Hij huurde een opslag van een stel, dat Peter goed kent. “Hij stalde daar wel vaker spullen, allemaal heel keurig en niks geks”, zegt Jack. Porsches zijn erg populair, vooral de oudere modellen. Volgens Jack is er een ‘levendige handel’ in gebruikte Porsches. “Vooral onderdelen zijn populair, omdat die te duur zijn.”

Hij heeft wel een vermoeden wanneer de auto’s gestolen kunnen zijn. “Het moet binnen twee weken gebeurd zijn. Het kan niet anders, want van 3 tot 7 januari ben ik er zelf nog geweest. Toen Peter op 22 januari ging buurten, waren de auto’s weg.”

Volgens Jack moet het op klaarlichte dag gebeurd zijn. “Door iemand die het terrein goed kent en weet hoe het erbij ligt. Want de autodief neemt het risico om drie keer het terrein op te rijden.”

Eén van de auto’s had zelfs geen motor. “Dus er moet mogelijk ook een aanhanger in het spel geweest zijn”, zegt hij. Maar de grote vraag is volgens hem waar de auto’s nu kunnen zijn. “Zijn ze in Verweggistan? Of nog in de buurt van Noord-Holland, verborgen in een schuur?”

De gestolen Porsche Coupe

De ‘heilige graal’

De autocollectie van Peter is bijzonder. Hij doelt dan onder meer op de Porsche 911 Turbo uit 1978 en de Porsche Coupe uit 1977. Volgens Jack een Engelse uitvoering en dus bijzonder geliefd. Het stuur zit dan ook rechts. “Voor elke autoliefhebber is een klassieke auto bijzonder, zeker uit zulke bouwjaren. Het wordt ook wel de ‘heilige graal’ onder de Porsches genoemd, dat is gewoon gaaf. Het is een jongensdroom voor elke liefhebber, daar wil je gewoon mee gezien worden.”

Politie bevestigt vermissing

De politie bevestigt aan NH Nieuws de vermissing. “Er is aangifte gedaan en de voertuigen staan als gestolen gesignaleerd. De politie heeft de zaak in onderzoek”, aldus een woordvoerder. Jack ziet het anders: “De politie laat aan Peter en mij nog niks los.”

En dus is Jack nog niet klaar met flyeren. “De buurt is nu op de hoogte, maar we zijn er nog lang niet. Hopelijk heeft iemand iets gezien en stromen de tips binnen. Peter wil dolgraag zijn Porsches terug. Hij is een goede kerel, dit verdient hij niet.”

Heb je tips over deze zaak? Mail dan naar maurits.vanegdom@nhmedia.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844