Het regent weer lintjes in West-Friesland: zo’n 44 inwoners worden verrast

26 april 2022 08:00

Na maanden van voorbereiding en geheimhouding regent het vandaag weer lintjes, zo ook in West-Friesland. Zo’n 44 West-Friezen worden dit jaar door hun burgemeester in het zonnetje gezet. Waarom? Als blijk van waardering voor hun maatschappelijke bijdragen en werk.

Jeugdlintjes in Hoorn

Het is vandaag weer Lintjesdag in West-Friesland, net als elk jaar vlak voor Koningsdag. Vorige keren ontvingen de gedecoreerden het lintje op (gepaste) afstand. Maar dit jaar houden de meeste West-Friese gemeenten de uitreiking weer op een feestelijke locatie: een kerk, monumentaal gebouw, dorphuis of het stadhuis. 

Want het regent weer lintjes. Maar liefst 44 inwoners krijgen vandaag een onderscheiding opgespeld. Dit jaar is er zelfs een lichte stijging te zien, daar waar vorig jaar nog 39 onderscheidingen werden uitgereikt.

En daar blijft het niet bij. Na twee jaar afwezigheid – door geen aanvragen – werden gisteravond al vier jonge Horinezen beloond voor hun tomeloze inzet. De Jeugdlintjes.

Oog voor het milieu

Elize Mollee (11) won een landelijke ontwerpwedstrijd van stichting Stibat, omdat hij een zogeheten batterij-bewaarbox ontwierp. Zijn insteek? Veel mensen zamelen lege batterijen niet apart in, daar wilde hij iets aan doen. De zelfontworpen box moet ervoor zorgen dat de batterijen niet bij het restafval worden gegooid. 

Ook Kaylin Dijkstra (10) wil een bijdrage leveren aan een schonere straat. Daarom helpt ze al drie jaar lang bij het opruimen van zwerfafval in de Grote Waal, een woonwijk in Hoorn. De ene keer met de Waalhandjes van stichting Grenzeloos, de andere keer met vrienden. Een inspiratiebron voor vele anderen. Want ze maakt ook kinderen uit de Grote Waal enthousiast om te gaan sporten.

Maar Kaylin staat hier niet alleen in. Want ook Ryan Sas (15) gaat regelmatig met een grijpstok en vuilniszak het afval te lijf. Dit doet hij in zijn vrije tijd. Zo blijven de straten er verzorgd en schoon uitzien, vindt hij. Ook komt Ryan op voor kinderen die gepest worden. 

Door wind en weer

Delayla Grob (12) helpt al ruim drie jaar op kinderboerderij De Woid, als vrijwilliger. Om het weekend draait ze een dagdeel mee, soms wel vaker. Ze voert de dieren, ruimt op en schept poep. Zo jong als zij is, is Delayla één van de trouwste.

Want waar anderen het laten afweten bij vorst, sneeuw of regen, staat zij voor de deur. Ze trekt dan thermokleding aan en gaat ervoor. Een ding is zeker: de dieren laat ze niet in de steek.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405