Het Sint Jozefhuis in Hoorn: al 250 jaar aan verandering onderhevig

28 mei 2023 14:22
beeldbank-Oud-Hoorn - Sint Jozefhuis

Het Sint Jozefhuis in Hoorn bestaat 250 jaar. Vandaag wordt op gepaste wijze stil gestaan bij dit heugelijke feit. Oud-wethouder Samir Bashara woont er praktisch zijn hele leven en is bekend met de geschiedenis van het gebouw.

“Ik was vier toen ik hier met mijn ouders kwam wonen. Een bijzonder gebouw met een mooie geschiedenis. Midden in de binnenstad, dus overal dichtbij”, aldus de tevreden bewoner. Het Sint Jozefhuis werd volgens Bashara onder een andere naam gebouwd: De Barmhartigheid. “Het was aanvankelijk een katholiek weeshuis, maar door de eeuwen heen heeft het verschillende functies gehad. Ook zijn er wel veranderingen aan het gebouw gepleegd.”

Een aanpassing waar met regelmaat over gesproken wordt met de verhuurder, is de komst van zonnepanelen. “Een deel van de bewoners wil dit graag. Maar je hebt te maken met een monument, dus het mag niet in het zicht liggen. Ook heb je te maken met de draagconstructie van het dak die hier en daar problematisch is”, vertelt Bashara.

Voor een van de restauraties is Pieter van Vollenhoven persoonlijk de cheque komen overhandigen. “Hij heeft destijds, halverwege de jaren ’80, de openingshandeling verricht”, vertelt Bashara. “Toen ging het over van een oude mannen en vrouwen huis naar een appartementencomplex.”

Van de geschiedenis is nog vrij veel terug te vinden in het gebouw. “De buitenkant is grotendeels intact gebleven. Van de dakkapellen waardoor in het eerste begin goederen naar binnen werden getakeld, zie je op de zolder de grote poorten nog”, aldus Bashara. “Met de huidige verhuurder zijn wel discussies geweest om de dakkapellen weer terug te brengen, maar dat hoorde niet bij de uitstraling van het gebouw. Ooit is het dus wel zo geweest. Die strijd is dan ook nog niet helemaal gestreden.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405