Het Talenten Theater: online lessen halen het niet bij fysieke lessen

21 april 2020 12:58

Stephan Hendrikse is dansdocent, fysiek theater docent en de artistiek leider bij het Talenten Theater in Hoorn. Samen met Chantal Trigallez stond hij aan de wieg van de school.

Inmiddels wordt aan 230 kinderen lesgegeven in dans, spel en zang. Zelfontplooiing staat voorop. “Dans, spel en zang zijn de tools om dat bij je naar boven te halen.” vertelt Stephan Hendrikse aan WEEFF Radio.

“Bij zingen ontdek je je stem. Bij dans ontdek je je lijf en bij spel ontdek je je emoties. Of je nu daadwerkelijk het theater ingaat of misschien voetballer of boer wordt is vervolgens van ondergeschikt belang.

Ik heb te vaak op theaterscholen gewerkt waar ze toch te veel aan het jagen waren op de nieuwe musicalsterren. Maar daar gaat het niet om. We krijgen hier veel respons op van ouders. Kinderen met een pestverleden of die niet zo lekker gaan op school vinden zo iets waar ze hun tanden in kunnen zetten. Dat is heel dankbaar.”

Lesgeven bij het Talenten Theater tijdens de coronacrisis

De huidige coronacrisis is een behoorlijke uitdaging voor het Talenten Theater. Online lessen geven is namelijk eenvoudiger gezegd dan gedaan.

“Normaal sta je in contact met de leerlingen. Je ziet wat ze doen. Tijdens de les doen we ook heel veel met de eigen inbreng van de leerling. Dat kan nu allemaal niet. Maar op zich werkt het wel.”

Online lesgeven is niet de toekomst

Online lesgeven haalt het echter bij lange na niet bij de fysieke lessen. Hendrikse ziet er voor de toekomst dan ook geen plek voor weggelegd.

“Onze school gelooft heel erg in de creatieve input van de leerlingen en dat kan nu niet. Sommige leerlingen zijn er ook door afgehaakt.”

De effecten van de crisis voor het Talenten Theater

De financiële effecten van deze crisis inschatten voor het Talenten Theater is lastig. “Het heeft er bij ons mee te maken of alle leerlingen na de meivakantie weer terugkomen. Dan blijf je levensvatbaar.”

Uitzending – 16 april 2020

Artistiek leider en docent stephan hendrikse vertelt over de situatie bij het Hoornse Talenten Theater tijdens de coronacrisis

Talenten Theater Hoorn tijdens de coronacrisis

Het Talenten Theater in Hoorn geeft les in dans, spel en zang. Ook wordt er fysiek theater gedoceerd, een tussenvorm tussen spel en dans. Daarnaast zijn er keuzevakken als moderne dans en musical maken beschikbaar. Naast kinderen is er ook een lesaanbod voor 25-plussers.