Heet Hangijzer: Opmeer niet blij met vernieuwingen A.C. de Graafweg

25 februari 2019 07:00

De inwoners van Opmeer maken zich ernstige zorgen over de komende aanpassingen aan de A.C. de Graafweg (N241). Zoals het er nu naar uitziet, dreigen er honderden bomen te verdwijnen en komt er ook geen nieuw geluidsscherm langs de weg.

De provincie kondigde in het voorjaar van 2018 aan dat de A.C. de Graafweg, ook wel dodenweg genoemd, zou worden aangepakt. Al jaren zijn er zorgen over de veiligheid van de weg, omdat deze zo smal is. In het verleden ging het vaak maar net goed met het verkeer. 

In eerste instantie werd er in Opmeer enthousiast gereageerd op de aangekondigde vernieuwingen aan de weg. Maar de inwoners en ook de gemeente zelf zijn een stuk minder te spreken over plannen, nu deze een stuk duidelijker zijn geworden. 

Groen verdwijnt

Om de weg te verbreden, moet er eerst een hogedrukleiding onder de grond van PWN worden verlegd. Hiervoor moet een sloot worden verplaatst en daardoor is er geen ruimte meer voor de honderden bomen die langs de weg staan, terwijl inwoners dat stukje groen juist zo koesteren.

De provincie is aan het kijken of de bomen op een andere plek teruggeplaatst kunnen worden, maar daar nemen de inwoners geen genoegen mee. “Het is het aanzicht van het dorp en heel beeldbepalend”, vertelt Tinus Waayer van de dorpsraad Opmeer-Spanbroek. 

Lees ook: Provincie grijpt in op weg na zoveelste ernstig ongeluk

Ook wethouder Bram Beemster ziet het niet zitten dat de bomen verdwijnen. “Het is nu een beetje grijs buiten, maar in het voorjaar en de zomer staan deze bomen volop in bloei, dat is een prachtig gezicht als je Opmeer binnen komt rijden. Het is zonde als die bomen allemaal verdwijnen.”

Geluidswal

Ook staat er in de plannen niets over de 30 jaar oude geluidswal die aan vervanging toe is. Bewoners van de Koekoeksbloem, zoals Sjaak Sneek, zijn daar boos over: “Toen de wal werd geplaatst, was er minder verkeer hier. In al die tijd is er steeds meer verkeer bijgekomen en wij zitten hier met een geluidswal die niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd.”

Ze zouden graag een nieuwe geluidswal willen, zodat ze in de zomer rustig in hun achtertuin kunnen zitten. Ook wethouder Beemster vindt het belangrijk dat er bij het maken van de plannen, ook naar de leefomgeving wordt gekeken. “Als het aan ons ligt, houdt de provincie zeker rekening met de bewoners van de Koekoeksbloem.”

Reactie SP

SP-Statenlid Wim Hoogervorst vindt het jammer dat er niet genoeg rekening is gehouden met de omwonenden. “Het is goed dat de weg veiliger wordt gemaakt. Maar die bomen moeten gewoon blijven staan. En we zullen ons uiterste best te doen om de geluidsoverlast voor omwonenden terug te dringen. En als die oplossing een geluidsscherm is, dan gaan we daar voor zorgen.”

Benieuwd naar de reacties van andere politieke partijen? Klik dan hier

Heet Hangijzer: Opmeer niet blij met vernieuwingen A.C. de Graafweg

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405