Historische figuren spelen zaterdag De Opstand ende Bevrijdingh van Enkhuijsen na

18 mei 2022 18:59
Opstand en Bevrijding van Enkhuizen 21 mei 1572 (Dick Turksma)

De Opstand ende Bevrijdingh van Enkhuijsen was een belangrijke gebeurtenis in aanloop naar ‘de geboorte van Nederland’. Dit jaar precies 450 jaar geleden. “We stonden toen onder Spaans gezag,” vertelt Lies Turksma. “Wat er nu in Oekraïne gebeurt, gebeurde toen in heel Europa. De Enkhuizers zijn hiertegen in opstand gekomen. Zonder bloedvergieten.”

De gebeurtenis wordt elk jaar op 21 mei in Enkhuizen gevierd. “Dit jaar beginnen we met een lezing van Klaas Koeman, voorzitter van de vereniging Oud Enkhuizen. Na een miniconcert van KSM zijn er allemaal historische scenes in het gebied tussen het stadhuis en de Dromedaris.” Eenmaal aangekomen bij het stadhuis zal de burgerij de Spaansgezinde burgemeester verjagen, waarna met oranjebitter op de vrijheid zal worden geproost.

In het stadhuis zelf zal een expositie te zien zijn met een overzicht van de 21 mei vieringen vanaf 1922.

Uitzending – 14 mei 2022

Historische figuren spelen zaterdag De Opstand ende Bevrijdingh van Enkhuijsen na. Lies Turksma vertelt over deze gebeurtenis van 450 jaar geleden.

Historische figuren spelen zaterdag De Opstand ende Bevrijdingh van Enkhuijsen na

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405