Hoe Amsterdamse chef-kok Julian (29) met kookstudio voet zet op West-Friese bodem

22 mei 2021 18:00

De geboren en getogen Amsterdammer Julian Tailleur kwam anderhalf jaar geleden naar West-Friesland om zijn culinaire droom na te jagen. Maar toen was daar corona. Noodgedwongen startte hij in de schuur van zijn stolpboerderij een kookstudio voor het maken van afhaalgerechten. Inmiddels staat de Amsterdammer met beide voeten geworteld in de West-Friese grond: hij start als souschef in het Hoornse restaurant Ysbrantsz, maar koken voor zijn buren blijft ‘ie erbij doen.

“Toen we ons nog aan het oriënteren waren op waar we eigenlijk naartoe wilden verhuizen, hebben we altijd gezegd: als er niets in een dorp te doen is, dan zorgen wij wel voor de reuring”, vertelt Julian Tailleur. In augustus 2019 kochten Julian en zijn vrouw Susanne een stolpboerderij in Twisk en lieten ze de hoofdstad achter zich.

“Dat is wel een beetje zo gebeurd in Twisk, inderdaad”, antwoordt hij daarna lachend op de vraag of ze reuring brachten in hun nieuwe dorp. “We zijn in de eerste lockdown begonnen met het aansteken van de barbecue in de tuin, daar kwamen dan vijftien mensen op af.” 

Daar gaven ze in de tweede lockdown een vervolg op. Vanwege het winterse weer werd schuur naast hun boerderij noodgedwongen omgebouwd tot kookstudio. Vervolgens stuurde de Amsterdamse chef wekelijks in de lokale appgroep wat er op het menu stond. En zo kookte hij plots voor soms wel zeventig mensen.

Zijn specialiteit is naar eigen zeggen om de West-Fries iets nieuws te laten proeven. Dat klinkt misschien gek als je weet dat Julian vooral ingrediënten uit de buurt gebruikt. “Ik ben de afgelopen maanden bij veel boeren langs geweest om in gesprek te gaan: welke producten ze hebben en wat hun werkwijze is.”

Nieuwe kans

Nu de horeca weer gedeeltelijk open is, komen er voor Julian weer meerdere carrièrekansen op zijn West-Friese pad. Zo is hij nu sous-chef bij het nieuwe restaurant-hotel Ysbrantsz aan de Roode Steen in Hoorn. 

Dat verandert ook de toekomst voor zijn kookstudio aan huis. “Een wekelijkse take-away op zaterdag gaat wel moeilijk worden met een fulltime baan ernaast”, zegt hij. “Dus ik heb overlegd met de chef en eigenaren van restaurant Ysbrantsz en ik kan één keer per maand een take-away blijven doen. Dat was ook wel één van mijn eisen, want ik kan er geen afscheid van nemen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844