Hoe een oplettende treinconductrice de in Spanbroek ontvoerde man op het spoor kwam

29 mei 2023 16:50
Bron: HyperGaruda - Eigen werk, CC BY-SA 4.0

De man die afgelopen vrijdag in Spanbroek onder dwang werd meegenomen, is dankzij een treinconductrice gevonden. Hij werd van het weekend massaal gezocht. De politie heeft de man uiteindelijk met haar hulp weten op te sporen. Hij bleek in Beverwijk te zitten. Een reconstructie.

Station Beverwijk 2019

Het hield veel mensen in Noord-Holland de laatste dagen in zijn greep: de vermissing van de man die werd ontvoerd. Hij werd afgelopen vrijdag door anderen meegenomen in een auto in Spanbroek. Sindsdien was er geen spoor van hem aangetroffen.

Ook niet toen in de nacht van vrijdag op zaterdag de politie in Heerhugowaard twee mannen aanhield voor mogelijke betrokkenheid. “Een man of tien” stond met met wapens en honden in Heerhugowaard om twee mensen op te pakken. Het bleek een arrestatieteam te zijn. Maar dat alles leidde niet tot het vinden van de man.

Maar door oplettendheid van een treinconductrice is hij, volgens de politie weliswaar verward, maar in goede gezondheid, aangetroffen. “Een treinconductrice zag gisteren op een station een man zitten. Verward voor zich uitkijkend”, stelt de politie tegen NH.

Alarmbellen rinkelen

“De conductrice besloot de man mee te nemen in haar trein en had onderweg even een gesprekje met hem. Ze vond de man er niet dermate ernstig uitzien, dat ze bijvoorbeeld het crisisteam of de politie besloot te bellen. Daar was geen sprake van. De man kon, was haar indruk, voor zichzelf zorgen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De man stapte vervolgens uit op het station van Beverwijk. De treinconductrice, zich nog van geen kwaad bewust, gaat er een nacht overheen. Totdat de bewuste NS-medewerker vanmorgen het bericht leest over de vermiste man, de persoon die ze gisteren op station Beverwijk heeft afgezet.

Toen gingen de alarmbellen rinkelen. “Ze nam vandaag met ons contact op en op basis van de omschrijvingen, die exact voldeden aan het signalement, bleek het inderdaad om de man te gaan die wij zochten”, zegt de politie.

Belang van oplettende burger

“We hebben op basis daarvan gevraagd aan lokale politieagenten om op sociale media de inwoners van Beverwijk uit te laten kijken. Ook burgernet werd vanmiddag ingezet.”

Tips van omstanders die de man daarop hebben gezien, leidden tot zijn vondst. En zo bracht de treinconductrice dus de zaak aan het rollen. “Het laat het belang van tips van omstanders maar weer eens zien.”

De man, die dus nog altijd wat verward is, wordt nu medisch onderzocht en door politie verhoord. Daarin heeft hij inmiddels verklaard ontvoerd te zijn. Nog onduidelijk is de oorzaak van zijn plotselinge verdwijning. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405