Hoe Eunice over West-Friesland trok: de storm in vijf fragmenten

19 februari 2022 08:05

Na nog een onstuimige nacht, is de wind afgezwakt en is storm Eunice voorbij. De enorme wind heeft voor veel schade gezorgd in West-Friesland. We blikken hier terug.

Stormschade Avenhorn

1. Omgevallen bomen

De ene na de andere boom is door de harde wind omgewaaid. Het gaat wel om tientallen bomen. Vaak moest de brandweer er ook aan te pas komen, omdat een omgevallen boom de weg versperde.

In de haven van Hoorn zijn zelfs meerdere bomen bij elkaar omgewaaid. De uitstraling van het stuk park daar ziet er nu heel anders uit. Op Facebook wordt er met ongeloof gereageerd op het natuurgeweld.

Artikel gaat verder onder de video

🙈

Posted by Gerda van Leijenhorst on Friday, February 18, 2022

2. Dak begeeft het

De dakbedekking van een appartementencomplex aan de Johannes Poststraat in Hoorn liet gister aan het einde van de middag los en vloog eraf. Volgens woningcorporatie Intermaris is het dak nu niet meer waterdicht. De bewoners van de bovenste verdieping zijn ondergebracht in Van der Valk Hotel in Hoorn. 

Artikel gaat verder onder de video

3. Brandweer razenddruk

De brandweer draaide overuren gister en vannacht door alle meldingen van de stormschade. Rond 17.00 uur is er ook een NL Alert verstuurd, waarin met klem werd verzocht alleen 112 te bellen in absolute noodsituaties. De brandweer in Opmeer was ook erg druk. “Een puur bedroivig daggie”, zoals ze zelf op Facebook hebben geplaatst.

Artikel gaat verder onder de foto

De brandweer Opmeer gisteravond nog in actie

4. Toch even naar buiten

Er was niet alleen maar schade. Er zijn ook West-Friezen geweest, die er juist op uit gingen om de storm te trotseren. Zoals in de haven van Enkhuizen. Daar nam een Enkhuizer foto’s van hoe het water over de kade heen klotste. “Binnen zitten is ook niks”, vertelde ze.

Zie hieronder de reportage, artikel gaat verder onder de video

5. De echte waaghalzen

Maar er waren tijdens de storm ook waaghalzen die het water op gingen om tegen het water en de wind te strijden. In Schellinkhout waren kitesurfers en windsurfers te vinden die het erop waagde om zo de vetste sprongen te maken op het Markermeer. “Ik houd van deze elementen, de wind en de storm. Het is wel het mooiste”, vertelt een windsurfer terwijl hij zijn spullen klaar maakt.

Heb jij zelf een verhaal of foto’s die in dit overzicht moeten, laat het ons weten via westfriesland@nhmedia.nl

Meer nieuws uit West-Friesland?
πŸ’¬ Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
πŸ“° Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
πŸ”” Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
πŸ“§ Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405