Hoe is de buurt een jaar later nog bezig met de kofferbakmoord in Bovenkarspel?

4 april 2024 06:33
Bron: NH Nieuws

Een deel van de buurtbewoners van de Bourgondiëweg in Bovenkarspel is niet meer dagelijks bezig met wat in de volksmond ‘de kofferbakmoord’ is gaan heten, anderen nog wel. Een jaar geleden stond de straat ineens vol politie en forensisch onderzoekers. Bewoner Emiel H. (54) werd aangehouden, nadat zijn vrouw dood werd gevonden, vermoedelijk in de kofferbak van de auto.

Bourgondiëweg Bovenkarspel politieonderzoek

In een eerdere versie van dit artikel stelden we na gesprekken met enkele buren dat de buurt vrijwel niet meer bezig is met de zaak en het gewone leven weer heeft opgepakt. Na gesprekken met andere buren die zich beklaagden over deze berichtgeving zijn we tot nieuwe inzichten gekomen en is het artikel daarop aangepast.

Voor enkele omwonenden die wij spreken is het een verrassing als ze horen dat er weer een tussentijdse zitting in de Haarlemse rechtbank is geweest. “We zijn er niet zo mee bezig”, vertelt één van hen nuchter. “Iedereen gaat hier toch vooral z’n eigen gang. Er komt nu een nieuw appartementencomplex, dus daar heeft iedereen het vooral over.”

Maar er zijn ook buren die er nog wel vaak bij stil staan, vertelt een ander  “Ik woon dicht bij de plek waar het gebeurd is. En de mensen die ik hier ken, houdt het nog steeds bijna dagelijks bezig. We volgen ook alle zittingen bij de rechtbank  

‘Heel luguber’

Ze vinden het verschrikkelijk wat er zich vorig jaar tussen 9 en 12 april moet hebben afgespeeld. Ook zij hebben gehoord waarvan hun buurman door het Openbaar Ministerie wordt verdacht. “Heel luguber. Ik zag de buurman toen iets in zijn kofferbak doen. Pas later kwam ik erachter dat het, het lichaam van zijn vrouw moet zijn geweest.”

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Emiel H. zijn vrouw met voorbedachten rade vermoord. Hij zou haar in huis hebben gewurgd. Daarna zou hij het lichaam mee hebben genomen naar een andere plek in het dorp, waar hij geprobeerd heeft het in brand te steken. Daarna heeft hij het weer mee naar huis genomen en in de kofferbak gestopt.

Emiel H. zelf heeft tot nu toe in verhoren alleen laten weten dat het om een ongeluk ging. Op vragen over meer uitleg daarover, wil zijn advocaat Guido Terlingen nog niet uitweiden. Ook de buurtbewoners aan de Bourgondiëweg kunnen er alleen maar naar gissen.

‘Ze gingen nog samen wandelen’

“Ze woonden hier al heel lang met hun kinderen. Ze maakten regelmatig een wandeling samen. Ook op Eerste Paasdag zagen we ze vorig jaar (9 april) lopen”, vertelt een overbuurman. Nog diezelfde dag moet de vrouw door Emiel H. om het leven zijn gebracht.

Een andere buurman vertelt dat hij in het verleden tijdens vakanties wel eens de kat eten gaf. “We maakten wel eens een praatje met elkaar, maar meer ook niet. Later kregen we woorden over gedoe met een riool, dus was er geen contact meer. Ook hun kinderen spreek ik niet.”

Aan de woning van het gezin zie je verder niks. Het is nog steeds eigendom van Emiel H. Op het pad naast het huis staat een auto volledig afgedekt met een hoes. Volgens de buren de betreffende auto waarin het lichaam van de vrouw werd gevonden. Ook de caravan staat gewoon nog op z’n plek. 

Psychisch zwaar

Emiel H. kwam ook bij deze tussentijdse zitting niet opdagen. Zijn advocaat heeft al meerdere malen laten weten dat het slecht gesteld is met de psychische gesteldheid van de Bovenkarspeler. 

“Hij blijft hier niet uit onbeleefdheid weg”, aldus advocaat Guido Terlingen. “Maar het is voor hem te stressvol. Bij de inhoudelijke behandeling is hij er zeker bij. Hij wil heel graag zijn verhaal doen.”

Dat kan waarschijnlijk binnenkort al, als hij opnieuw verhoord gaat worden deze maand. De inhoudelijke behandeling staat vooralsnog gepland op 24 september, maar kan wellicht eerder worden afgedaan. Vooralsnog blijft Emiel H. hoe dan ook langer in voorarrest, zo besloot de rechter. De zaak gaat in eerste instantie op 1 juli verder met opnieuw een tussentijdse rechtszaak. Dit omdat iedere 3 maanden gekeken moet worden of het voorarrest van een verdachte wel of niet verlengd wordt. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844