Hoe snel bereikt zonlicht de aarde? Sterrenwacht brengt bordspellen over planeten uit

11 december 2023 06:27
Bron: NH/Maarten Edelenbosch

Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel heeft een eigen bordspel ontwikkeld: ‘StarRun, reis naar de maan en langs planeten’. In dat spel komen allerlei vragen over ons sterrenstelsel voorbij. Achteraf bleek het een lastigere klus dan vooraf gedacht. NH-verslaggever Maarten Edelenbosch ging langs en deed een spelletje mee. 

Nieuwe bordspellen Volkssterrenwacht Orion

Theo Mulder, één van de oprichters van de sterrenwacht, begint in hun locatie aan het Streekbos gelijk met de uitleg. “Je maakt een reis naar de maan en weer terug, en bij het andere spel, langs allerlei planeten en weer terug. Afhankelijk van hoe moeilijk de vraag is, kan je stappen vooruit zetten.”

Dat klinkt niet heel ingewikkeld, maar op de eerste vraag die wordt gesteld moet ik het antwoord schuldig blijven. “Hoe snel bereikt zonlicht de aarde?”, waarbij je kan kiezen uit vier of acht minuten. Ik gok vier, maar het blijkt acht minuten te zijn. “8 minuten en 20 seconden om precies te zijn”, vult een andere vrijwilliger aan.

Voor scholen bedacht

Het idee ontstond door de vele vragen die scholieren hebben als ze de Volkssterrenwacht bezoeken. “We krijgen zo’n beetje tachtig scholen uit Noord-Holland. Naar aanleiding van die vragen leek het ons een goed idee om een spel te ontwikkelen. Al bleek dat makkelijker gezegd dan gedaan.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Een groep testende jongeren kwam namelijk al snel tot de conclusie dat de vragen te moeilijk waren. Ook bekende mensen uit de astronomische wereld bekeken het spel en gaven feedback om het spel te verbeteren, onder wie de bekende Nederlandse astronaut André Kuipers.

Bestellingen vanuit België

De tekeningen op de speelborden en de kaarten werden gemaakt door vrijwilliger Marian Pontier. En toen alles naar tevredenheid was, konden de spellen gemaakt worden. Tweehonderd in totaal, waarvan de eerste honderd al wel verkocht zijn. “We hebben al uit heel Nederland verzoeken gehad en zelfs twee uit België. Dat is heel leuk”, aldus Mulder.

Het spel is in twee talen (Nederlands en Engels) te spelen en kost vijftig euro. “We maken nu twee euro winst, maar hopen dat de drukker nog in prijs gaat zakken. Want de papierkosten waren heel hoog. En dat extra geld kan dan ook naar SSVI.”

Opbrengsten naar goed doel

SSVI staat voor Sterren Schitteren Voor Iedereen. Een organisatie die wereldwijd telescopen schenkt, onder het motto dat het voor iedereen mogelijk zou moeten zijn om te genieten van de sterrenhemel. “Scholen kunnen daar een aanvraag voor indienen en die wordt vervolgens beroordeeld.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405