Hoe West-Friese jongeren een eerste carrièrestap maken met vrijwilligerswerk

21 juni 2021 13:20

Ruim dertig jongeren uit West-Friesland doen momenteel een maatschappelijke diensttijd. Dit is vrijwilligerswerk waarin zij werken aan hun eigen doelen. Dit om bijvoorbeeld zelfverzekerder te worden of de juiste keuzes te maken voor een vervolgopleiding. Vrijwilligerspunt West-Friesland wil nog meer jongeren enthousiast maken voor dit soort vrijwilligerswerk en houdt deze week een actieweek. 

“Het is doelmatig vrijwilligerswerk”, legt Fleur Neefjes uit over de maatschappelijke diensttijd. “Zo kunnen de jongeren uiteindelijk een baan krijgen in een sector waarvan ze door vrijwilligerswerk hebben ontdekt of het bij ze past.”

De maatschappelijke diensttijd is gericht op jongeren van 14 tot 27 jaar. Zij hebben vaak geen diploma’s of (deel)certificaten en weten niet waar hun interesses liggen om uiteindelijk passend werk bij te vinden. De bedoeling van maatschappelijke diensttijd is dat jongeren uit alle sociale lagen, ongeacht hun opleiding, culturele achtergrond of beperking, iets doen voor een ander en daar zelf ook van leren.

Personal branding

“We hebben iedere maand trainingen voor de jongeren. Zo is er een training voor personal branding, waarbij ze kunnen ontdekken wie zij zijn en hoe ze zichzelf in de toekomst aan bedrijven kunnen presenteren”, gaat ze verder. “Daarnaast zijn er trainingen voor time management en hebben we een training voor het vergroten van het netwerk van de jongeren.”

Begin dit jaar maakte NH Nieuws onderstaande reportage over de toename van het aantal jonge vrijwilligers in West-Friesland:

De jongeren worden een half jaar ingezet bij een bedrijf of project naar keuze, dat in overleg met het Vrijwilligerspunt wordt gevonden. Als de jongeren zich minimaal 80 uur hebben ingezet en zichzelf daarmee ontwikkeld hebben ontvangen zij een Europees certificaat.

Het is volgens Fleur van Vrijwilligerspunt West-Friesland heel belangrijk dat de maatschappelijke diensttijd komende jaren blijft bestaan. Mede door de actieweek, die vandaag gestart is en loopt tot en met vrijdag 25 juni, moet de maatschappelijke diensttijd meer onder de aandacht worden gebracht in het land en bij de overheid.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405