Hoe wordt de ijsvloer bij De Westfries in Hoorn gemaakt? IJsmeester Ruud legt het uit

29 september 2023 12:00
Bron: NH Media / Michiel Baas

Terwijl West-Friesland geniet van een zachte nazomer, maakt de ijsbaan in Hoorn zich op voor de opening van het seizoen, morgen. En dus zijn het drukke tijden voor ijsmeester Ruud Sijm uit Venhuizen, die als opdracht heeft om een perfecte ijsvloer neer te leggen bij De Westfries. Maar hoe maak je een ijsbaan? 

Het parkeerterrein ligt er nog verlaten bij. De hovenier verwijdert nog snel het onkruid voor de ingang van De Westfries, en binnen krijgen de kleedkamers nog een grondige sopbeurt. Even verderop vult Ruud Sijm de ijsdweilmachine met water. Klaar voor nog maar eens een rondje van 400 meter, met als doel om opnieuw een laagje ijs te creëren. 

De 59-jarige man uit Venhuizen is sinds vijftien jaar ijsmeester op de West-Friese ijsbaan. “Dit is best wel een spannende week”, geeft hij toe. “Het is het begin van het ijsseizoen en vandaag komen de obligatiehouders van De Westfries langs. Dan moet het ijs goed zijn.” 

Laagjes water

De ijslaag ontstaat binnen enkele dagen, geeft de ijsmeester aan. “We maken eerst een laagje ijs, en daar komt een witte kalklaag op. Daarna wordt er een blauwe baan aangelegd en komen de strepen en logo’s er in. Daarna sproeien we laagjes water op het ijs, tot het drie centimeter dik is. Dan is het dik genoeg.” Dit alles gebeurt bij een temperatuur van -8 graden. “Daardoor vriest zo’n waterlaag zo vast.”

IJsbaan De Westfries

Na een rondje of 80 – verspreid over meerdere dagen – is de ijsvloer hoe het moet zijn. “Het is niet heel simpel om te doen”, zegt Ruud. “We hebben hier te maken met een ‘open’ baan: met wind, regen en met de mensen die erop schaatsen. We zijn daarom intensief met het ijs bezig. De hele winter door, van 1 oktober tot half maart. We monitoren het iedere dag.” 

De boor gaat in het ijs: tijd om te meten. “3,2 centimeter. Een ideale ijsvloer!”, jubelt ijsmeester Ruud Sijm. Voorzichtig zet hij de eerste slagen op het kakelverse ijs – ondanks knieklachten. “Ik ben eigenlijk niet zo’n schaatser”, verklapt hij.  “Maar ik vind het wel leuk dat het weer gaat beginnen. Veel mensen denken vanwege het weer misschien nog aan buitenactiviteiten als fietsen en wandelen, maar de echte schaatsers kijken er zeker weer naar uit.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405