Oktober is uitgeroepen tot de natste maand sinds 1906. Waar al dat water naartoe moet is een vraagstuk waar het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zich mee bezighoudt. “Daarbij hoort ook mensen informeren over wat ze zelf kunnen doen om bij langdurige regenval overlast te voorkomen”, vertelt bestuurder Klazien Hartog.
Het hoogheemraadschap maakt hierbij onder meer gebruik van de website overstroomik.nl. Hierop kan een inwoner bekijken hoe hoog een huis ligt ten opzichte van het zeeniveau en welke maatregelen er getroffen kunnen worden.
“We wonen onder zeeniveau dus een risico is er altijd. Maar in West-Friesland krijgen we bij wijze van spreken hooguit natte voeten. Op het moment dat er bij een gigantische bui, zoals je die wel in de zomer hebt, in een keer heel veel water valt, dan is er wel het risico dat er water binnenkomt”, aldus Hartog.
Volgens de website zijn er straten waar het water vier meter hoog kan komen te staan. “Zo ver zit je dus onder zeeniveau”, verklaart Hartog. “Niet iets om ’s nachts wakker van te liggen, want voor zoiets moet er op zijn minst een zeekering doorbreken, maar je krijgt hierdoor wel inzicht in wat er kan gebeuren. Zo kan het kraanwater, de electriciteit en het gas wegvallen door een leidingbreuk. Uiteindelijk wonen we op een heel laag stukje land. Het is goed je daar bewust van te zijn omdat door de klimaatverandering het tijd wordt dat we gezamenlijk gaan nadenken over andere maatregelen om het water buiten de deur te houden.”
Daarbij kan gedacht worden aan een zandzak voor de deur, maar ook een noodpakket. “Met de stroomvoorzieningen die onder druk staan is dat laatste sowieso handig”, meent Hartog. “Ook kan het geen kwaad eens na te denken wat te doen als er eens twee dagen geen stroom is.” Verder is het raadzaam de regengoot schoon te houden en aangrenzende sloten vrij van begroeiing. “Doorstroming van water draagt namelijk ook bij aan het houden van droge voeten.”
West-Friesland heeft als grote voordeel dat het bestaat uit minder grote woonkernen met daartussen voldoende groene ruimte. “Hoorn is hierop een uitzondering”, vertelt Hartog. “Hier is dan ook al best vaak wateroverlast. Daar moet echt naar gekeken worden. Door samen te werken met de gemeenten proberen we ze bewust te maken van de gevolgen van de klimaatverandering en dat ze aan de bak moeten.
En dat geldt niet alleen voor de overheden. Ook de verstening in de tuinen moet worden aangepakt zodat het water via de grond weg kan.” Hoorn werkt hiervoor samen met verschillende groenorganisaties. De meest bekende actie op dit gebied is Operatie Steenbreek waarbij (onnodige) verharding in privé- en openbare ruimte wordt vervangen door groen. Ook is er een stimuleringsregeling voor regentonnen. Een evaluatie van deze regelingen staat op de planning.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil de zelfredzaamheid bij wateroverlast vergroten. Beluister het interview met bestuurder Klazien Hartog.
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405