Mirjam Kaijer uit Hoogwoud strijdt al twee jaar voor verbetering van de gezondheidszorg voor vrouwen, namens stichting Voices for Women. Maar recente cijfers van de stichting laten zien dat er nog een lange weg te gaan is. Het werk wordt wel op waarde geschat. Kaijer hoorde deze week dat haar stichting jaarlijks 75.000 euro subsidie gaat krijgen van de overheid: “Heel mooi nieuws in de week van de internationale vrouwendag.”
“Voices for Women richt zich vooral op de groep vrouwen die vastloopt in de medische wereld”, lichtte minister Pia Dijkstra van het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport de subsidie toe. “Ik vind het van belang dat de signalen van deze groep vrouwen ook worden meegenomen.”
Voices for Women lanceerde anderhalf jaar geleden een petitie voor meer onderzoek naar het vrouwenlichaam. Dit leverde Kamervragen op en versterkte het rapport van de Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie over onder andere het gebrek aan kennis bij de meest voorkomende vrouwspecifieke aandoeningen. Minister Dijkstra reageerde op het rapport en besloot meerdere miljoenen uit te trekken om de problemen aan te pakken.
“En dat is hard nodig”, zegt Kaijer, die met haar stichting ook een eigen onderzoek uitvoerde. “Ruim 90 procent van de vrouwen met onverklaarbare gezondheidsklachten loopt daar langer dan een jaar mee rond. Bijna 60 procent loopt zelfs langer dan vijf jaar met deze onverklaarbare klachten.” De stichting deed twee jaar lang onderzoek onder 2500 vrouwen die te maken hebben met onverklaarbare gezondheidsklachten.
“Het is nog steeds onvoldoende bekend dat vrouwen anders ziek worden dan mannen.”
Mirjam Kaijer, Stichting Voices for Women
Volgens de Hoogwoudse heeft dat vooral met een gebrek aan kennis te maken. “Het is nog steeds onvoldoende bekend dat vrouwen anders ziek worden dan mannen”, vertelt Kaijer. “Terwijl gezondheidsonderzoeken en medicatietesten zich heel erg richten op mannen. Daardoor worden vrouwen bijvoorbeeld ook veel vaker in een ziekenhuis opgenomen in verband met bijwerkingen van medicijnen. Tot wel 33 procent vaker dan mannen.”
Het gebrek aan kennis zorgt volgens haar voor stigmatisering: “Vrouwen met bijvoorbeeld een auto-immuunziekte die niet wordt vastgesteld of met hormonale problemen die niet goed worden onderkend, zoals de overgang, krijgen nog te vaak de diagnose van een burn-out of een ander label gekoppeld aan psychische klachten.”
Het is geen toeval dat Kaijer zich hard maakt voor vrouwen die onverklaarbare problemen met hun gezondheid hebben. Ze moest zelf tien jaar lang leven met de klachten van een goedaardige tumor van de bijschildklier, voordat ontdekt werd wat er daadwerkelijk aan de hand was.
Uiteindelijk schreef ze het boek ‘Ik ben geen man!’ en richtte ze in 2022 de stichting Voices for Women op. De petitie voor het onderzoek naar het vrouwenlichaam leverde 60.000 handtekeningen op. Ook werd een meldpunt gelanceerd, wat volgens Kaijer een lawine aan reacties opleverde van vrouwen met onverklaarbare gezondheidsklachten.
En daar blijft het niet bij. De stichting gaat op 25 mei de eerste nationale dag van de vrouwengezondheid houden in de Jaarbeurs in Utrecht. “Het is noodzakelijk en mogelijk het begin van een belangrijke kentering in de vrouwengeneeskunde”, verklaart Kaijer. “Wij gaan net zo lang door totdat elke vrouw de juiste medische zorg krijgt.”
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844