Hoorn deelde sinds wijziging APV slechts één boete uit voor gebruik van lachgas

13 december 2021 11:51

De gemeente Hoorn heeft in de afgelopen maanden één bekeuring uitgedeeld voor het gebruiken van lachgas, of het voorbereiden tot het gebruik er van. In september maakte de gemeente bekend dat zij strenger zouden handhaven, en dat iemand die betrapt wordt een boete van 100 euro boven het hoofd hangt.

Lachgas

Voor de gemeente Hoorn geldt al een algemeen verbod op het verhandelen van lachgas. De burgemeester pleitte twee jaar geleden al voor een landelijk lachgasverbod. Echter bleek in de praktijk dat het handhaven op het lachgasverbod lastig was voor de gemeente.

Nieuwe wijzigingen in de Algemene Plaatselijke Verordening hebben er voor gezorgd dat de gemeente Hoorn veel meer ruimte heeft gekregen om op het verbod te kunnen handhaven. Dat is de laatste maanden ook veelvuldig gebeurd, zegt woordvoerder Marieke van Leeuwen.

Minder buiten

Volgens de woordvoerder is het belangrijk dat de wijzigingen in de Algemene Plaatselijke Verordening zijn aangebracht, zodat de gemeente extra mogelijkheden heeft en kan ingrijpen als zij iemand betrappen op het gebruik van lachgas of dit voorbereiden.

“We hebben toevallig afgelopen week voor het eerst een boete uitgedeeld. De wijziging van de APV is in oktober ingegaan”, zegt van Leeuwen. “We zien weinig sporen op dit moment, vooral vanwege het weer en de donkere dagen. Er is ook veel minder jeugd op straat.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405