Hoorn dompelt zich 3 tot en met 5 september onder met cultuur

26 augustus 2021 09:40
Cultuurweekend Hoorn

3 tot en met 5 september vindt in Hoorn het cultuurweekend plaats. Bij de start in het Park Schouwburg zal ook de Kunst- en Cultuurprijs worden uitgereikt. Een lastige keuze voor de jury. Want veel van kunst en cultuur hebben we niet kunnen genieten het afgelopen jaar.

“Vorig jaar vond het cultuurweekend vooral binnen plaats,” vertelt Joke van der Meij.”Dat gaat nu eigenlijk ook wel gebeuren. bij schouwburg Het Park, Cinema Oostereiland en theater Het Pakhuis bijvoorbeeld. Ook de Havenconcerten hebben dit jaar een iets andere opstelling.”

Gratis maar aanmelden verplicht

Het gehele weekend is gratis te bezoeken, maar je dient je bij veel locaties wel vooraf aan te melden. Dat de Kunst- en Cultuurmarkt doorgaat is een grote opluchting. “Het was heel spannend. Dinsdag hoorde ik dit pas definitief. Hij wordt weliswaar kleiner maar ik denk even goed een mooie Kunst- en Cultuurmarkt.”

Zo zullen op Dal/Spoorstraat 24 instellingen zich presenteren. En ook op de andere locaties in de binnenstad zal kunst in alle disciplines aanwezig zijn. “Schilderen en beeldhouwen. En op de Gedempte Turfhaven zal ook het meezingkoor Om Te Hoorn aanwezig zijn.”

Hommage aan Servaas

In pop-up museum Expoost zal een overzichtsexpositie van de Hoornse kunstenaar Servaas te zien zijn. “Het is twintig jaar geleden dat hij is overleden. Zijn werk laat zich niet omschrijven. Dat moet je zien. Schilderen, maar ook videokunst,” licht Joke van der Meij de expositie toe.

“Deze man was zijn tijd ver vooruit. Hij gebruikte de kunst ook als breekijzer om aandacht te vragen voor het milieuvraagstuk. Actueler kun je het niet hebben. Hij had rechten van de zee opgekocht en die verkocht hij in aandelen zodat mensen verplicht waren dat stukje zee goed te verzorgen. Want de zee was moe en die is natuurlijk nog steeds heel erg moe.”

Surinaamse kunst

De expositie van Servaas zal tot en met 5 september te zien zijn. Hierna zal een expositie van de Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas te bezichtigen zijn. “Dat zal geopend worden door Taco Dibbes, de directeur van het Rijksmuseum. Heel mooi, kleurrijk werk. Ook actueel want Pinas heeft ook een beeld gemaakt voor de gemeente Hoorn dat alles te maken heeft met het slavernijverleden. Dit zal op 11 september (red. de openingsdag van de expositie) worden onthuld.”

Het volledige programma van het Hoornse cultuurweekend is terug te vinden op de hier speciaal voor ingerichte website.

Uitzending – 25 augustus 2021

3 tot en met 5 september vindt in Hoorn het cultuurweekend plaats. Luister het gesprek met Joke van der Meij hierover terug.

Cultuurweekend Hoorn

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405