Hoorn heeft vele miljoenen extra nodig voor Poort van Hoorn en klopt aan bij het Rijk

20 december 2023 12:27
Bron: Gemeente Hoorn

De gemeente Hoorn heeft 11 miljoen euro nodig voor een nieuwe oversteek over de sporen bij het station. Om dit te kunnen betalen, klopt de gemeente – opnieuw – aan bij het Rijk. Als die besluit over de brug te komen, kan de ontwikkeling van het prestigieus bouwproject in gang gezet worden.

Sfeerimpressie van het stationsgebied aan de noordkant, gezien vanaf de traverse over het spoor

Het college van Hoorn heeft het verzoek per brief neergelegd bij demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).

De herontwikkeling van het stationsgebied vergt een flinke investering van 200 tot 300 miljoen euro en wordt al bekostigd door de gemeente Hoorn en partners als de NS, ProRail en provincie Noord-Holland. 

Desondanks moet er nog een groot financieel gat worden gedicht. Om het laatste puzzelstukje te kunnen leggen, klopt de gemeente bij het Rijk aan. “Door stijging van bouwkosten en rentestijgingen resteert er nog wel een tekort van elf miljoen euro”, schrijft het college. Met het bedrag wil de gemeente de bouw van een nieuwe traverse over de sporen van het station mogelijk maken.

Nieuwe traverse

Volgens de gemeente is de huidige traverse, een ander woord voor oversteek, nodig aan vervanging toe. “De traverse is dit moment al krap in formaat en kan de toekomstige gebruiksstromen niet opvangen, zowel naar de perrons als tussen de stadsdelen.” 

Met de komst van 6.000 nieuwe woningen binnen loopafstand van het station wordt de investering een ‘absolute meerwaarde’, benadrukt de gemeente. “Niet alleen voor het groeiende aantal reizigers, maar ook voor de duizenden nieuwe bewoners voor wie deze traverse mede dient als verbinding tussen de nieuwe wijken en ontsluiting naar de voorzieningen van de Hoornse binnenstad.”

Uitzending – 16 december 2023

De Hoornse gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor de herontwikkeling van het stationsgebied. Beluister het interview met raadslid Chris de Meij.

Hoornse gemeenteraad geeft groen licht voor herontwikkeling stationsgebied

Uitzending - 23 december 2023

De gemeente Hoorn heeft 11 miljoen euro nodig voor een nieuwe oversteek over de sporen bij het station. Beluister het interview met wethouder Axel Boomgaars.

Hoorn heeft vele miljoenen extra nodig voor Poort van Hoorn en klopt aan bij het Rijk

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405