Hoorn kijkt op welke locaties in 2023 de woningbouw versneld kan worden

27 januari 2023 09:00
Wethouder Van der Ven

Elk jaar gemiddeld 500 nieuwe woningen. Dat is de doelstelling die door gemeente Hoorn is opgenomen in haar woonvisie tot 2025. Dit is inclusief de herbouw van gesloopte woningen. Afgelopen jaar zijn er 360 nieuwe woningen gebouwd en twee woningen gesloopt.

“De doelstelling van jaarlijks gemiddeld 500 nieuwe woningen hebben we gesteld om te komen tot 6.000 nieuwe woningen in 2030. Dit aantal is nodig gelet op de groei van Hoorn”, vertelt wethouder Van der Ven. “Dat de doelstelling in 2022 niet is gehaald heeft vooral te maken met bodemverontreiniging in de Bangert en Oosterpolder. Het zijn allemaal gronden van tuinders en daar zat nog heel veel glas in de grond. Het duurde langer om dit te saneren dan we gedacht hadden.” Verder wordt een gebouw op de oude dependance locatie van de Copernicus aan de Saffier later opgeleverd door bezwaarprocedures.

Dit jaar hoopt gemeente Hoorn een inhaalslag te maken op het gebied van woningbouw. “Maar we hebben wel nog een locatie in de Bangert en Oosterpolder waar ook een sanering plaats moet vinden”, houdt de wethouder een slag om de arm. “Wel kijken we met de woningcorporaties en projectontwikkelaars op welke andere locaties we kunnen versnellen.”

Ondanks de economische onzekerheid blijft de vraag naar woningen hoog. “Wel stijgt het aanbod van bestaande koopwoningen en de prijs hiervan daalt”, zo laat de wethouder weten. “Met betrekking tot nieuwbouw maken we ons wel zorgen over de stijgende bouwkosten en de arbeidsmarktkrapte.”

Nog geen duidelijkheid omtrent terrein gevangenis Zwaag

Een locatie voor woningbouw waar door verschillende politieke partijen en inwoners halsreikend naar uit wordt gekeken is de Compagnie in Zwaag waar voorheen de gevangenis stond. “Het Rijk wil deze locatie wel overdragen en we zijn in gesprek over wat daar komt. We willen kijken of we daar tijdelijke woningen kunnen gaan realiseren. Voor een deel als opvang voor Oekraïners en ook voor een deel als opvang voor mensen van wie de woning gesloopt wordt. Ook zijn we in gesprek over wat we daar als permanente ontwikkeling zien, ook woningbouw.” Wethouder Van der Ven zou hier het liefst gisteren al duidelijkheid over hebben. “Het ligt niet aan ons. We zijn heel enthousiast. We hebben ook al gesprekken met de woningbouwcorporatie. We hopen er zo snel mogelijk mee aan de slag te kunnen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405