Hoorn krijgt certificaat en is een officieel dementievriendelijke gemeente

25 april 2024 17:35
Bron: Gemeente Hoorn

De gemeente Hoorn mag officieel gezien worden als dementievriendelijk. Wethouder Marion van der Ven ontving vandaag een certificaat van Alzheimer Nederland. “Door initiatieven te steunen kunnen we deze ziekte wat dragelijker proberen te maken”, aldus wethouder Van der Ven.

“Het geeft aan dat we ons in gemeente Hoorn samen met onze partners en inwoners actief inzetten om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving”, laat Hoorn weten. “Een prachtige bevestiging waar we natuurlijk enorm trots op zijn. Zeker omdat er in Nederland maar dertien andere gemeenten deze titel mogen voeren.”

Wethouder Marion van der Ven stelt dat de gemeente Hoorn samen met haar partners werkt aan een samenleving waarin iedereen mee moet kunnen doen. “Een op de vijf mensen in Nederland heeft dementie en het is daarmee een van de grootste volksziekten”, zegt Van der Ven. “We zien dat het steeds meer mensen raakt.”

Activiteiten en andere vormen van ondersteuning

Volgens de wethouder is daarom een mooi activiteitenaanbod samengesteld, gericht op wensen van deze groep mensen en hun mantelzorgers. “Ik heb zelf laatst meegekookt bij de Onvergetelijke Kookclub”, geeft Van der Ven als voorbeeld. “Een prachtige activiteit waar de mensen veel informatie en ervaringen uitwisselen. Zowel de mantelzorgers als de mensen met dementie. Door initiatieven als deze te ondersteunen kunnen we als gemeente deze ziekte wat dragelijker proberen te maken.”

Naast de kookclub zijn er diverse activiteiten en vormen van ondersteuning. Ook voor mensen die er vanaf een afstand mee te maken hebben, stelt de gemeente. “Het aantal mensen in Nederland met dementie groeit, dus daarom is het belangrijk dat je weet wat je kunt doen en waar je informatie kunt halen”, aldus gemeente Hoorn.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844