Hoorn krijgt kinderburgemeester en kindergemeenteraad

18 oktober 2023 06:06
Bron: ANP / Ger Loeffen

In het nieuwe jaar krijgt de gemeente Hoorn een kinderburgemeester en een kindergemeenteraad. Daar heeft de gemeenteraad unaniem mee ingestemd gisteravond. 

Kindergemeenteraad stock

De raadsleden in Hoorn hebben na de verkiezingen in 2022 uitgesproken dat het welzijn van de jeugd in de gemeente een prioriteit is. Daarna zijn zeven politieke partijen aan de slag gegaan om met een gedegen plan te komen. Ze willen namelijk dat er niet alleen over kinderen gepraat wordt, maar ook met ze. 

“Op educatieve wijze laten we kinderen kennismaken met het bestuur van de stad. Zo leren ze hoe politiek en democratie werkt. Tot slot dient dit project als een mooie kweekvijver voor toekomstig politiek talent”, aldus René Assendelft, wethouder onderwijs.

Kindergemeenteraad

Leerlingen van groep 7 kunnen toetreden tot de kindergemeenteraad. Alle scholen binnen Blokker, Zwaag en Hoorn worden gevraagd om een kandidaat te leveren voor de raad of burgemeester. Vanaf elk nieuw schooljaar zal er een nieuwe raad worden geïnstalleerd voor en door de nieuwe lichting leerlingen van groep 7. Toestemming van ouders is wel nodig voor deelname.

“Politiek in optima forma: altijd verbinding blijven zoeken”

Diana Dekker

Tijdens de raad worden kinderen aan het woord gelaten over wat zij zouden willen voor de leefomgeving in Hoorn. Vervolgens worden haalbare voorstellen ontwikkeld, die ook echt worden uitgevoerd.

Diana Dekker van het CDA was betrokken bij het plan om te komen tot een kindergemeenteraad en burgemeester. “Soms vallen dingen op z’n plek. Het is dankzij volharding en wederzijds vertrouwen echt een gezamenlijk initiatief geworden. Wat mij betreft politiek in optima forma; altijd verbinding blijven zoeken.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844