Hoorn maakt zich op voor nieuwe piek van hoogwater: pompen staan klaar

8 januari 2024 12:43
Bron: NH/Maarten Edelenbosch

In Hoorn wordt vanavond opnieuw een piek van het hoogwater verwacht. Gisteren sijpelde het water op het Visserseiland op verschillende plekken al door de zandzakken, dus houdt de gemeente de situatie extra in de gaten. Met pompen kan het water dat richting de gevels gaat, worden weggepompt.

Visserseiland in Hoorn met hoogwater zondag 7 januari

Sinds oudejaarsdag is er overlast op het Visserseiland en de naastgelegen Grashaven. Uit voorzorg heeft de gemeente eerder al over lengte van de hele straat een dijk gemaakt van big bags met zand.

Dat werkte lange tijd prima, totdat het water gisteren toch zo hoog kwam te staan dat het door de zandzakken sijpelde. Het leverde geen directe problemen op voor de omwonenden, maar de gemeente kijkt samen met de brandweer bij herhaling hoe het water weggepompt kan worden. 

Oostenwind zorgt voor nieuwe piek hoogwater

Want door een harde oostenwind komt er opnieuw water richting het Visserseiland. De piek, mogelijk groter dan gisteren, wordt tussen 18.30 en 19.30 uur verwacht. De situatie wordt vanavond, maar ook vannacht nauwlettend in de gaten gehouden.

Bijkomend probleem is de vorst. Die zorgt ervoor dat de stoep op plekken waar water staat glad kan zijn. De gemeente gaat daarom ook zout strooien. Niet voor het eerst wordt verwacht dat de situatie gaat verbeteren.

Verwachting dat waterpeil gaat dalen

Volgens Rijkswaterstaat kan het water van het Markermeer gespuid worden richting het IJsselmeer. Afhankelijk van de wind kan het water dan tot enkele centimeters per dag, of nog sneller, zakken. De gemeente hoopt dat vanavond dan ook de laatste hoogwaterpiek zal zijn.

Bekijk hieronder het verhaal wat we gisteren maakten bij het Visserseiland:

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405