Hoorn viert 668 jaar stadsrechten: “Met een vol programma en een speciale stadsquiz”

14 maart 2024 13:27

De stad Hoorn viert over twee weken groot feest. Op 27 maart is het namelijk 668 jaar geleden dat het stadsrechten ontving van Graaf Willem V. “Net zoals mensen jaarlijks hun verjaardag vieren, willen we dit ook voor de stad doen”, vertelt Rita Lodde-Tolenaar van Vereniging Oud Hoorn. “Dit doen we met een groot programma.”

Het idee om de stadsrechten te vieren ontstond in 2019. “Destijds hebben we ook een feest gevierd, met daarbij de gedachten om dit jaarlijks te doen. Door corona kon het echter een aantal jaar niet doorgaan”, licht Lodde-Tolenaar toe. Rita zit voor de viering samen in een comité met Nelleke Huisman en Daphne Luijters. Ook de gemeente Hoorn speelt een grote rol voor de feesten. “Die moet ik in dit verband ook zeker noemen.”

De tekst gaat verder.

Het 668-jarig jubileum van de stadsrechten in Hoorn wordt met een groot en divers programma gevierd. “De vlaggen worden in de stad opgehangen, de klokken gaan luiden, het carillon wordt bespeeld en het belangrijkste wat die dag gaat plaatsvinden is het feest in de Noorderkerk”, aldus Lodde-Tolenaar.

Iedereen die dat wil, is ’s avonds welkom in de kerk aan de Kleine Noord in Hoorn. De inloop voor de viering begint om 19.30 uur, en is aan de kant van de Noorderveemarkt. Een half uur later begint het programma met burgemeester Jan Nieuwenburg van gemeente Hoorn. “Hij wordt geïnterviewd door Marian Vleerlaag”, licht Lodde-Tolenaar toe. “Dat zijn vragen die betrekking hebben op het vieren van het feest in een stad als Hoorn.”

Teams vormen voor grote stadsquiz

Ook stadsdichter Levi Noë is van de partij op 27 maart. Hij heeft voor deze gelegenheid een nieuw gedicht gemaakt en zal deze voordragen. Daarnaast komt de Hoornse zanger Jelmer Zuidstra optreden, wat het volgens Rita een stuk gezelliger zal maken.

“Maar het grootste onderdeel van deze avond wordt gevormd door een stadsquiz”, gaat ze verder. “Dat gaat beslist niet alleen over zaken van vroeger, maar ook heel recent. Iedereen kan meedoen en zich opgeven. Het belangrijkste is om een team te vormen en te ontdekken wat je van de stad weet. Er zijn al veel teams die zich hebben aangemeld, maar er zijn nog plaatsen beschikbaar. Je kunt je tot en met 20 maart via de website van Oud Hoorn aanmelden.”

Speciale verjaardagskaarten

Op 27 maart 1356 kreeg Hoorn stadsrechten van Graaf Willem V. “Daar moesten ze overigens wel voor betalen, hoor. Maar dat is al héél lang geleden.” Met het verkrijgen van stadsrechten mocht er meer georganiseerd worden in de stad, zoals eigen rechtsspraak, het houden van markten in de stad en poortrecht. Door dit recht mochten burgers binnen de poorten van een plaats met stadsrechten wonen.

Niet alleen de stad Hoorn zal op 27 maart feestvieren, ook anderen zijn op deze dag jarig. “En als je buren, vrienden, partner of wat dan ook het zou willen melden. Dan sturen we een verjaardagskaart.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844