Hoorn voor het eerst zendlocatie voor International Lighthouse & Lightship Weekend

20 augustus 2021 09:47
Varend Erfgoed Hoorn

De werf van Stichting Varend Erfgoed Hoorn verandert vanaf vandaag tot en met zondag in een zendlocatie.

Tijdens het International Lighthouse & Lightship Weekend proberen radiozendamateurs met zoveel mogelijk andere vuurtorens in contact te komen. Hiermee wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het behoud van nautisch erfgoed.

Radiozendamateurs hebben iets met vuurtorens

Het evenement vindt al vijfentwintig jaar plaats. En dit jaar voor het eerst ook in Hoorn. De Amersfoortse radiozendamateur Maurice Goossens komt hiervoor speciaal naar de Coenstad:”Wereldwijd is er erg veel animo om er op uit te trekken om bij vuurtorens een station op te bouwen en van daaruit verbindingen te maken met de rest van de wereld.

Dit gebeurt via de korte golf die onderhevig is aan natuurverschijnselen. Je weet van te voren dus nooit hoever je komt en met wie je verbinding maakt. Maar als de condities goed zijn kun je een gesprek voeren met iemand in Australië.”

Tentoonstelling en vossenjacht

Vanaf de Tweede Wereldoorlog gebruikte de scheepsvaart radiotechniek om te navigeren. Tegenwoordig wordt hiervoor gebruik gemaakt van GPS. “Maar feitelijk is dat ook techniek dat gebaseerd is op radiogolven,” aldus Maurice Goossens. Zondagmiddag is er ook een tentoonstelling over scheepsnavigatie te bekijken. Tevens wordt er dit weekend een vossenjacht georganiseerd waarbij je het peilen van bakens eigen kunt maken.

Stichting Varend Erfgoed is te vinden aan de Schuijteskade 22 in Hoorn.

Uitzending – 18 augustus 2021

De werf van Stichting Varend Erfgoed Hoorn verandert vanaf vandaag tot en met zondag in een zendlocatie. Beluister het interview met radiozendamateur Maurice Goossens.

International Lighthouse & Lightship Weekend

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405