Hoorn wil sluipverkeer door binnenstad tegengaan, bieden camera’s uitkomst?

19 juni 2024 15:41
Bron: vHz / Dion Swart

De gemeente Hoorn worstelt met sluipverkeer dat door de binnenstad rijdt. Veel automobilisten die het historische centrum inrijden, beschouwen dit als een snellere route dan de provinciale weg. Tot ergernis van omwonenden. Recent zijn er camera’s geïnstalleerd om de situatie in kaart te brengen.

Dat het druk is, weet bewoner Hans Beckman van de Italiaanse Zeedijk als geen ander. En dat gaat volgens hem niet om verkeer dat ook echt in het Havenkwartier moet zijn. “Vooral in het weekend is het heel druk.”

Maar ook tijdens de spits op doordeweekse dagen is het een komen en gaan van auto’s. Want voor veel mensen die van de A7 naar bijvoorbeeld de wijk Kersenboogerd of naar bedrijventerrein Hoorn 80 moeten, blijkt het een populaire sluiproute te zijn. Waar vaak ook nog te hard wordt gereden, aldus wethouder René Assendelft.

Campers gaan ‘kruip door-sluip door’

“We krijgen veel meldingen van bewoners op de Grote Oost of vanaf het Kerkplein”, aldus wethouder Assendelft, die daarbij aangeeft dat de navigatiesystemen vaak deze route in hun planning hebben. “Dat is ook de reden dat je vaak campers door het havengebied ziet rijden. Ook daar willen we kijken hoe we dat kunnen terugdringen.”

Een helemaal nieuw fenomeen is het niet, maar een oplossing heeft de gemeente nog niet gevonden. Om het probleem voor eens en altijd op te lossen zijn er nu camera’s opgehangen om de situatie tot in detail in kaart te brengen. “De camera’s die zijn opgehangen zijn geen flitscamera’s, maar registreren de kentekens van auto’s die de Westerdijk op komen rijden”, licht de wethouder toe. “Omdat we als gemeente namelijk heel graag willen weten wie er in het havengebied rijdt en het vervolgens ook weer verlaat.”

Bekijk hier de reportage, gemaakt door van Hoorn zeggen. De tekst gaat eronder verder.

Vervolgstappen mogelijk na de zomer

Maar wat is dan de ideale oplossingen. Delen afsluiten zou kunnen helpen, maar zorgt ook voor problemen voor het bestemmingsverkeer dat er wel moet zijn. Een andere oplossing is een camerasysteem dat in België al gebruikt wordt: ANPR. Dit ‘zone-camerasysteem’ meet hoe snel een voertuig van A naar B rijdt. Aan de hand van deze informatie kan bepaald worden of een automobilist een sluiproute neemt.

Omwonende Hans Beckman vindt een camerasysteem wel een goed idee. “Dat gaat wel helpen en leer je het de automobilisten wel af.” Maar wethouder René Assendelft wil zich nog nergens op vastleggen. “Opties zijn er voldoende, maar zijn eigenlijk nooit haalbaar gebleken. Maar met de data van de metingen die nu gedaan worden, willen we daar een nieuwe stap in zetten. Na de zomer hopen we hier meer over te kunnen communiceren.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844