Hoorn wil zonnepanelenbeleid eeuwenoude binnenstad vastleggen na geslaagde pilot

26 april 2023 06:05
Bron: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Nu de roep om duurzame energie steeds groter wordt, gaat het roer om. De gemeente Hoorn wil het nieuwe beleid – zonnepanelen zoveel mogelijk toestaan in de eeuwenoude binnenstad – na een geslaagde proefperiode laten vastleggen. En dat betekent dat bewoners, mits het historische aanzicht niet wordt verstoord, zonnepanelen op hun daken mogen leggen.

Zonnepanelen op daken in Enkhuizen

Een cultuuromslag in de gemeente Hoorn. Om in 2040 energieneutraal te kunnen zijn, moeten de komende jaren veel meer daken worden voorzien van zonnepanelen. Ook op daken in de historische binnenstad en monumenten waar dat nu nog niet is toegestaan, zo meent het college. 

De gemeente is vorig jaar maart met een pilot gestart om ruimhartiger om te gaan met zonnepanelen in de historische binnenstad. Die liep ten einde op 1 januari, waarna de pilot werd geëvalueerd. Het college kijkt positief terug op het afgelopen jaar en wil het nieuwe beleid dan ook vastleggen. Er zijn tijdens de pilot zo’n 80 vergunningen aangevraagd, daarvan werd meer dan de helft verleend.

Restricties

De binnenstad van Hoorn werd voor het eerst in 1970 door het Rijk aangewezen als beschermd stadsgezicht. Dat houdt in dat er strenge regels gelden. Maar nu de roep om duurzame energie steeds groter wordt, gaat het roer om en worden de beleidsregels verruimd – mits het historische aanzicht niet wordt verstoord. 

Want hoewel de gemeente haar beleidsregels wil verruimen, gelden er nog wel een aantal restricties. “Zo mogen zonnepanelen alleen op het achterdakvlak in het zicht liggen. Of op zijdakvlakken, mits die alleen vanaf de achterzijde te zien zijn”, aldus een woordvoerder. “Ook op nieuwbouwpanden aan het Jeudje, Visserseiland en de Karperkuil en seriematige bouwblokken van na 1975 mogen zonnepanelen meer in het zicht liggen.”

Dezelfde kleur als zonnepanelen

En dat betekent dat zonnepanelen die wel in het zicht liggen dezelfde kleur krijgen als het dak. Die ingreep is mogelijk, dankzij een verruiming van de beleidsregels. “Alle zonnepanelen die zichtbaar zijn vanaf de straat moeten in de kleur van de dakbedekking worden uitgevoerd. Dit houdt in: zonnepanelen in een egale donkere kleur op donkere daken en rode zonnepanelen op rode daken.” Hier wordt in Nederland al voorzichtig mee geëxperimenteerd.

De gemeenteraad zal zich buigen over het nieuwe beleid en neemt in het najaar een besluit. Tot die tijd wordt de pilot verlengd.

Expositie over verduurzaming monumentale panden

Bewoners die vragen hebben over het verduurzamen van hun monumentale pand of historische woning in de binnenstad, kunnen terecht bij een expositie in het pand van Vereniging Oud Hoorn – Onder de Boompjes 22 in Hoorn. 

De expositie, georganiseerd door de gemeente Hoorn en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, staat er nog tot en met 13 mei. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405