Hoorns festival Oosterslag blij met eerste avond: “Iedereen heeft volop genoten”

30 augustus 2023 16:39
Bron: Oosterslag Festival

Met een goed gevulde binnenplaats werd gisteravond het Hoornse Oosterslag festival afgetrapt. Bij dit festival op het Oostereiland treedt een artiest twee keer op, en verzorgen zij een film die vertoond wordt op het grote scherm. “Het was lekker druk”, vertelt Melissa Hoek van het festival. “We zijn heel blij met de openingsavond.” Vanavond is de beurt aan de 23-jarige pianist Bo de Myttenaere.

Ruim 150 mensen van buiten het eiland trokken gisteren naar de binnenplaats, waar een podium en groot scherm voor de film waren opgezet. Ook bewoners van het Oostereiland zijn uitgenodigd om naar dit vijfdaagse muziek- en filmfestival te komen. Thijs Boontjes uit Schagen mocht het spits afbijten, en deed dat met twee optredens rondom de film ‘Ober’, waarbij hij nostalgische gevoelens heeft.

“Dit is het eerste jaar dat artiesten zelf de film mogen bepalen”, licht Melissa Hoek toe. “Door de persoonlijke touch kunnen de artiesten een extra lading geven aan hun muziek.” Volgens Hoek had niet alleen het publiek, maar ook Thijs en zijn band – met de Hoornse bassist Jeroen Overman – genoten van de avond. “Ze vinden het een geweldig concept. Hun manager liet al weten dat ze volgend jaar graag terug willen keren. En het publiek ging lekker los en was aan het dansen.”

Eerste keer dat film in Nederland getoond wordt

Met vijf avonden op het Oosterslag festival in Hoorn staat er iedere avond een andere artiest en film op het programma. Vanavond is het de beurt aan Bo de Myttenaere. Deze jonge pianist heeft een aantal eigen werken gecomponeerd, met de film van vanavond in zijn achterhoofd.

“Ik kijk daar ook heel erg naar uit”, zegt Melissa. “Bo is ontzettend getalenteerd, en we zetten een grote pianovleugel voor hem neer. De film die hij heeft uitgekozen is nieuw, en is zelfs nog niet in Nederland vertoond.”

De producent van deze Koreaanse film, met de titel ‘Past Lives’, heeft namelijk besloten om de release een paar weken uit te stellen. Omdat de film eerder voorvertoond is op de internationale filmfestivals Sundance en in Berlijn, heeft Bo deze al eerder kunnen zien. “Met de producent zijn we overeengekomen dat we Past Lives vanavond toch mogen uitzenden”, vertelt Hoek. “De mensen die komen, kunnen de film dus eerder zien dan in de bioscoop.”

Het weer is enige onvoorspelbare factor

Voor vanavond zijn al ruim 180 kaarten verkocht. Mocht het droog blijven, dan verwacht de organisatie dat er meer bezoekers naar het Oostereiland in Hoorn zullen trekken. “De afgelopen twee jaren hebben we prachtig weer gehad. Dan denk je ook niet zo snel aan regen”, zegt Hoek.

“Dit jaar hebben we er mee te maken, maar we hebben maatregelen getroffen. Zo staat er een grote tent achter het filmdoek waar opgetreden wordt als het regent. En ook al het publiek kan eventueel droog zitten als het met bakken uit de lucht komt.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844