“Hoornse bouwplannen houden te weinig rekening met vergrijzing”

15 april 2024 12:17
Bron: Aangeleverd

Houdt bij bouwplannen beter rekening met de behoeften van senioren. Het is een advies dat de Ouderenraad Hoorn al lange tijd geeft, maar waar nog weinig reactie op komt. “De ontwikkeling naar levensbestendige woningen is in de praktijk helemaal niet geschikt voor ouderen”, vertelt Tom Ophelders van de werkgroep. Betrek de ouderenraad bij de bouwplannen, luidt dan ook zijn heldere oproep.

Een levensloopbestendige woning is volgens het Kenniscentrum Wonen-Zorg een woning die eenvoudig geschikt is te maken voor bewoning tot op hoge leeftijd. “Maar deze woningen voldoen om te beginnen niet aan de oppervlaktegrootte. Je kunt bijvoorbeeld niet ruim draaien in badkamers”, vertelt Ophelders. “Een scootmobiel of elektrische fiets kun je er niet kwijt. Ook is er geen gemeenschappelijke ruimte waar je bijvoorbeeld koffie kan drinken, waardoor je langzamerhand een beetje vereenzaamt.”

De tekst gaat verder.

De problematiek kan volgens Ophelders op het conto worden geschreven van de regering. “Verzorgingshuizen waren niet meer nodig. Maar langer thuis wonen betekent in veel gevallen dat de woning moet worden aangepast, ten koste van WMO gelden. Terwijl de aanpassingen vaak niet voldoende oplossingen blijken te bieden. Zorg gewoon voor woningen die geschikt zijn voor ouderen, waar ze kunnen blijven wonen en zorg kunnen krijgen.” Ophelders verwacht dat dit voor het zorgpersoneel ook efficiënter werkt en daarmee goedkoper is.

Soms gaat het wel goed

De Nieuwe Steen is een van de weinige bouwlocaties in de gemeente Hoorn waar seniorenwoningen onderdeel uitmaken van de plannen. “We adviseren bij dit project de architect over de indeling van zestig woningen. Ook de omgeving is daarbij belangrijk”, vertelt Ophelders.

“Er moet ruimte zijn voor een scootmobiel, er moeten voorzieningen in de buurt zijn en ook het openbaar vervoer moet bereikbaar zijn.” De wens van de ouderenraad om bij alle bouwplannen betrokken te worden is bekend bij de gemeente. Ophelders:”Wethouder Van der Ven zal zich hier opnieuw sterk voor maken. Dus we wachten af.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844