Hoornse brede school voor speciaal onderwijs definitief op terrein oude hockeyvelden

16 juni 2021 05:00

Er komt definitief een Integraal Kind en Expertise Centrum (IKEC) op het terrein van de oude hockeyvelden aan de Nieuwe Steen. Bijna de volledige gemeenteraad ging akkoord met het voorstel, dat naast een brede school ook 140 appartementen moet opleveren.  Het hele project gaat ruim twintig miljoen euro kosten. 

Al vier jaar liggen er plannen voor het IKEC. Eerst was het sportcomplex van HSV Sport in beeld, maar daar waren uiteindelijk teveel bezwaren. In april werd het besluit nog uitgesteld, en riepen de scholen op om haast te maken. Want nu zit het onderwijs nog verspreid over vijf verouderde locaties. 

Door alles onder één dak samen te brengen moet er meer structuur voor de leerlingen komen. Want zoals een groep ouders het toen in een brief aan de gemeente verwoorden: “Onze kinderen hebben het hard nodig. Rust. Een gebouw zonder te hoeven pendelen tussen verschillende locaties. Want dit geeft stress bij onze kinderen.”

Gisteravond kwam het dus tot een besluit. Behalve De Realistische Partij, ging iedereen akkoord met het voorstel. Naast de brede school moeten er ook tachtig goedkope, en zestig middeldure appartementen worden gebouwd. Om de 78 verloren parkeerplaatsen te compenseren was het de bedoeling om een parkeergarage te bouwen. Maar om de kosten te drukken is die vooralsnog geschrapt.

Minder gymzalen

Door flinke financiële tekorten bij de gemeente Hoorn werd gezocht naar manieren om het miljoenenproject goedkoper te maken. Daarom stelde het CDA, GroenLinks en de ChristenUnie voor om in plaats van drie gymzalen, te kiezen voor twee kleinere of een grote hal die je in stukken kunt delen. “Wat dat voor gevolgen heeft? Dat je net te kort komt te zitten qua ruimte”, legde verantwoordelijk wethouder Samir Bashara uit. “Toen ik vroeg aan de scholen of het een probleem oplevert kreeg ik als antwoord: ‘Het is even zoeken’. Dus het zou wel kunnen, maar blij zijn ze er niet mee.”

De gemeente wil geen verdere vertraging oplopen en heeft aangegeven nog voor de zomer met een verder uitgewerkt plan te komen. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844