Hoornse held Jan Haring geëerd met eigen steeg en muurschildering

18 april 2024 11:58
Bron: Dion Swart / Van Hoorn Zeggen

In de Jan Haringsteeg in Hoorn is een muurschildering onthuld over de held van de Slag op de Zuiderzee. Op het kunstwerk is met graffiti een beeld geschetst van de Hoornse bevrijding, en hoofdpersoon Jan Haring. “Hij heeft Hoorn bevrijd, dus we vonden dat hij wel een standbeeld, of een muurschildering, verdiend heeft”, zegt initiatiefneemster Yara Abdoelhafiezkhan.

“Het is echt een Hoornse held, en daarom wilde de gemeente hem een plekje geven”, zegt Eva van der Klei, die de muurschildering gemaakt heeft. “Jan Haring heeft nu eigenlijk alleen maar het steegje. Dus hebben ze mij gevraagd om een muurschildering te maken over de Slag op de Zuiderzee en met een portret van Jan Haring.”

Tekst gaat verder onder de video.

Onder belangstelling van enkele buurtbewoners en wethouder Axel Boomgaars van gemeente Hoorn werd het kunstwerk woensdagmiddag onthuld. Bewoonster Marina Slot zegt erg blij te worden van de muurschildering. “Ook toen ze bezig was”, vertelt ze. “Ik was de hele week zó opgetogen, en nu heb ik het weer. Het is fantastisch als je huis zo versierd wordt.”

Extra aandacht aan Jan Haringsteeg

Binnen de gemeente wordt al enkele tijd gesproken over het neerzetten van een standbeeld van een held die bijgedragen heeft aan de Slag op de Zuiderzee. Jan Haring is een gegadigde, en sommige inwoners pleiten er zelfs voor om het beeld van J.P. Coen op de Roode Steen in Hoorn te vervangen door deze held.

Zover is het nog niet, stelt wethouder Axel Boomgaars: “Er is best wat discussie, maar voorlopig blijft het beeld staan. Maar we dachten wel dat het mooi zou zijn om meer aandacht te besteden aan de Jan Haringsteeg.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844