Hoornse jongeren in debat voor verkiezingen: “Ik weet nu beter wat ik ga stemmen”

4 maart 2022 11:30

Het eerste jongerendebat in Hoorn is een feit. Gisteravond voelden enkele tientallen jongeren de Hoornse politici flink aan de tand. Dit gebeurde in de theaterzaal van middelbare school Werenfridus in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik weet nu beter wat ik wil gaan stemmen”, zegt de 18-jarige Indy Schipper, die het debat mede-organiseerde vanuit het Jongerenpanel.

“Ik vind dat het een groot succes was. De zaal zat redelijk vol. Het had nog wel wat meer gekund, maar voor een eerste keer was het goed”, vindt Schipper. “In de voorbereidingen hebben we met het Jongerenpanel onderwerpen naar voren gebracht die we belangrijk vinden, dat was de basis voor het debat.”

Wethouder Samir Bashara opende de avond. Alle Hoornse partijen waren vertegenwoordigd, vooral ook door jonge politici, zo vertelt projectleider Feija Bruinsma. “Zo was er ook een 20-jarige raadslid van het CDA, dat maakte het wel extra leuk en meer herkenbaar voor de jongeren.”

Jeugdbeleid, J.P. Coen en woningbouw

Na een ronde pitches kwamen de stellingen aan bod. Stellingen die het jongerenpanel zelf hadden bedacht. Feija: “Zo ging de eerste stelling over woningbouw en hoe ze snel meer woningen voor jongeren kunnen bijbouwen. Moet er dan hoger worden gebouwd in Hoorn? De tweede stelling ging over inclusie en het standbeeld van J.P. Coen, met de vraag of die moet blijven staan op de Roode Steen. Maar ook is er gedebatteeerd over veiligheidsgevoel en jeugdbeleid.”

In een halfuur na afloop mochten de jongeren zelf de politici bevragen. “Iemand vroeg welke jeugdactiviteten voor jongeren er georganiseerd zijn. En welke activiteiten er vanuit inclusiebeleid zijn gedaan, waarbij we het gehad hebben over de stadsgesprekken. En tot slot een vraag die ook discussie opriep: het gebruik van (openbare) genderneutrale toiletten”, somt Bruinsma op.

Of de politiek ook wat met de geluiden van de jongeren gaat doen? “Daar heb ik wel vertrouwen in. Ik heb het idee dat partijen welwillend zijn om met de stellingen die we hadden aan de slag te gaan”, zegt Indy.Β 

Andersom heeft het volgens Feija ook de ogen van de aanwezige jongeren geopend. “Het belangrijkste is dat jongeren hebben gezien wat voor invloed de lokale politiek eigenlijk heeft. Ze komen er nu achter dat het gaat over openingstijden van horeca of subsidies voor jeugd, dus belangrijke zaken die invloed hebben op hun eigen leefomgeving.”

Ik heb wel een beter beeld van waar de partijen voor staan”

Indy schipper (18)

Toch bleek het lastig om in eerste instantie jongeren te trekken naar het debat. Maar met zo’n veertig deelnemers, kijkt Bruinsma tevreden terug. “De helft had zich via de website aangemeld, de andere helft was via via betrokken.”

Burgemeester Jan Nieuwenburg sloot de avond af. Feija: “Hij wilde jongeren vooral aanmoedigen om meer te gaan participeren in de politiek. Die uitnodiging stond al, maar dit was opnieuw een startsein ervoor.”

Stemmen

Indy moet er nog even een nachtje over slapen, wat hij gaat stemmen. Sinds dit jaar is hij 18 jaar oud en mag hij voor het eerst naar de stembus. “Het debat heeft wel geholpen, maar ik moet er nog even goed over nadenken. Ik heb wel een beter beeld van waar de partijen voor staan.”

Nu het debat erop zit, gaat het Jongerenpanel zich verder ontwikkelen om straks – gevraagd en ongevraagd – het nieuwe gemeentebestuur te adviseren. Indy: “Dit debat laat zien wat voor potentie het Jongerenpanel heeft. Het lijkt mij zelf leuk om dit meerdere keren per jaar te doen, maar dan meer als een soort walk-in waarbij jongeren in gesprek kunnen met wethouders of partijen ontdekken.”

Bekijk hier de reportage die NH Nieuws eerder maakte over het Hoornse Jongerenpanel:

Meer nieuws uit West-Friesland?
πŸ’¬ Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
πŸ“° Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
πŸ”” Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
πŸ“§ Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Ehwald Rietveldt & Desi Bootsman – De Maandagavond Show
19:00 – 21:00 uur

WEEFF TV