Hoornse jongeren praten over de toekomst: “Armoede is de basis van alle problemen”

8 november 2023 11:24
Bron: NH/Liza Trap

Hoe moet Nederland er in 2040 uit komen te zien? Tientallen Hoornse jongeren kwamen gisteravond bij elkaar om daar over te praten tijdens een dialoogdiner. Er werd gesproken over mentale gezondheid, de woningmarkt, maar ook armoede. “En dan vooral, wat kunnen we er nu al aan doen?”, zegt een van de jongeren die actief is binnen de stichting.

Dialoogdiner

Ze staan voor ontmoeting, ontwikkeling en ondernemen: het Hoornse Join The Project. De stichting is er door en voor jongeren. Regelmatig komen ze samen om te praten over maatschappelijke thema’s, zoals mentale gezondheid en inclusie. Zo ook vanavond met het dialoogdiner in Grand Café Turf. Dit is de tweede bijeenkomst in Nederland. Deze avond wordt samen met de Nationale Jeugdraad en de VNG georganiseerd. 

Er worden zeven onderwerpen gepresenteerd: Mentale gezondheid, Klimaat & duurzaamheid, Woningmarkt, Diversiteit & inclusie, Onderwijs, Democratie & participatie en Armoede. Per tafel wordt aangegeven welk onderwerp het belangrijkst is. 

Mentale gezondheid binnen West-Friesland

Mentale gezondheid is de knaller van de regio, zo ook onder de deelnemers van het diner. Al jarenlang heeft West-Friesland een van de hoogste cijfers in Nederland wat betreft zelfdoding. “Ik vind het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan deze onderwerpen, vooral binnen je eigen regio”, zegt Adriano, een van de deelnemers van het diner.

Vanaf een andere tafel wordt geroepen: “Wij vinden woningmarkt het belangrijkste, velen van ons staan al jaren op de wachtlijst om een huis te kunnen huren.” Daarom wordt er in ronde twee verder ingegaan op hoe de woningmarkt er in 2040 uitziet. Meer hoogbouw, meer aanleunwoningen in achtertuinen voor ouder en kind en creatiever met leegstand omgaan. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Ronde twee van het dialoogdiner

“Toch denk ik dat armoede de kern is van alle andere problemen”, zegt een jongere. “Als je geen geld hebt, kan je ook geen huis of studie betalen.” Iemand anders sluit daarop aan: “Daardoor wordt dan jouw participatie binnen deze maatschappij ook minder!”

“We hebben besloten om met elkaar te dineren, want eten verbindt mensen”, aldus bestuurslid Faisal Al-Obaidi. “Daarnaast is veel ruimte om over allerlei onderwerpen te praten. We kunnen iedereen nu de vrijheid geven om zelf ideeën te bedenken en zelf aan het werk te gaan.”

Oplossingen

In ronde drie worden er oplossingen bedacht. “Minder individualistisch denken en meer naar elkaar omkijken”, geldt voor alle problemen volgens de jongeren. “We moeten onze problemen niet doorschuiven, maar juist proberen om ze nu op te lossen. Ook meer doen met preventie. Door nu te handelen kunnen we de volgende generaties een hoop ellende besparen”, zegt een van de aanwezigen.   

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844