Er komen de laatste jaren steeds minder bijen voor in Nederland, en ook andere insectensoorten zien we minder vaak. Dit komt onder meer doordat steeds meer natuur waar zij in kunnen gedijen verdwijnt. Jan Olijve, klimaatburgemeester van de gemeente Hoorn, wil hier iets tegen doen en heeft de EcoTuinChallenge in het leven geroepen. “Met een paar kleine stapjes kun je al bijdragen.”
“Eigenlijk is mijn gedachte dat heel veel wat over klimaat gaat, altijd gaat over wat je niet meer mag en wat je zelf moet veranderen in je gedrag”, licht Olijve toe. “Ik las op een gegeven moment iets waar ik een beetje wakker van werd. Dat een goed klimaat begint bij het feit dat je van de natuur gaat houden. En wat is er dan mooier om met de natuur in aanraking te komen, dan met je eigen tuin bezig te zijn. Zo is het idee voor de EcoTuinChallenge geboren.”
De tekst gaat verder.
Voor de ’tuinen-challenge’ zijn twee categorieën in het leven geroepen, waaraan een prijs gekoppeld is. Zo wordt er een uitgedeeld aan degene die het meest aan de tuin veranderd heeft, of dit nu al klaar is of nog gedaan moet worden. Daarnaast delen onder meer de initiatiefnemers van de actie en de gemeente Hoorn zakken uit met plantenzaden, egelkasten en vlinderhuisjes beschikbaar gesteld. Maandelijks worden de deelnemers aangemoedigd, met aankomende donderdag vanaf 19.30 uur een digitaal vragenuur waar hoveniers antwoord kunnen geven op vragen van deelnemers.
Volgens de klimaatburgemeester van de gemeente Hoorn wordt onderschat hoe belangrijk een tuin kan zijn voor de natuur. Olijve ontdekte dat de oppervlakte van alle tuinen in Nederland gelijk zijn aan tien keer het gebied van het Nationale park De hoge Veluwe. “Dus als iedereen iets doet in de eigen tuin, lever je een enorme bijdrage aan de wereld van vlinders, hommels en bijen”, aldus Olijve. “Maar ook aan het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering. Zelfs met een kleine tuin.”
Voor de EcoTuinChallenge moet iedereen die dat wil, mee kunnen doen. Zelfs als je alleen een balkon of terras hebt. Inwoners van de gemeente Hoorn kunnen zich inschrijven via deze website. “Je moet natuurlijk niets. De uitdaging gaat uit van wat je zelf belangrijk vindt. Maar we geven wel wat richtlijnen”, aldus de initiatiefnemer.
“Zorg ervoor dat je niet teveel stenen in je tuin hebt liggen, maar ook wat groen”
Jan Olijve, klimaatburgemeester gemeente Hoorn
Wel is er een bepaalde basis die gehanteerd wordt. Diersoorten zoals hommels hebben volgens de Hoornse klimaatburgemeester het meest aan inheemse plantensoorten, die hier van nature voorkomen en op een natuurlijke wijze groeien. Daarnaast wordt geadviseerd om de bodem niet met kunstmest of bijvoorbeeld azijn te vervuilen.
Ook geeft Olijve het advies om een goede verhouding tussen stenen en natuur in een tuin te maken. “Als ik in Hoorn in de wijk Bangert en Oosterpolder kijk, en bij gelijksoortige wijken met veel vrijstaande woningen, dan zie ik enorme steenvlaktes om de woningen liggen”, geeft hij als voorbeeld. “Om er meerdere auto’s op te kunnen parkeren… Dus zorg dat je niet al te veel stenen hebt. Dat zijn wat algemene dingen die we benoemen.”
Een gebrek aan tijd om een tuin te onderhouden hoeft geen probleem te zijn, zegt Olijve. Want het kan best lonen om een tuin met een diversiteit aan bloemen en planten een tijdje z’n gang te laten gaan. “Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat als er iets in je tuin groeit wat je er niet in wilt laten groeien, dat het niet gaat woekeren. Maar je hoeft niet elk sprietje weg te halen.”
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844